OPREZAN PRISTUP

Scholz dobio podršku koalicijskog partnera glede politike prema naoružavanju Ukrajine

Lindner je kritirao demokršćane koji su najavili da će pokrenuti pitanje isporuke teškog naoružanja Ukrajini

Njemački kancelar Olaf Scholz

 John Macdougall/AFP

Njemački kancelar Olaf Scholz dobio je u subotu potporu manjeg koalicijskog partnera Liberalno-demokratske stranke (FDP) glede njegove oprezne politike po pitanju isporuke oružja Ukrajini.

„Olaf Scholz je odgovorna vodeća osoba koja oprezno važe opcije i na temelju toga donosi odluke. Kancelar uživa punu podršku FDP-a“, rekao je putem video veze predsjednik FDP-a Christian Lindner na stranačkoj konvenciji njemačkih liberala koja se ovog vikenda održava u Berlinu.

Lindner je posebice kritizirao njemačke demokršćane iz Unije CDU/CSU koji su najavili da će u Bundestagu pokrenuti pitanje isporuke teškog naoružanja Ukrajini.

„Uniji CDU/CSU je prije svega stalo do toga koaliciju dovesti u nevolje i time destabilizirati vladu“, rekao je Lindner.

On je dodao kako u vrijeme dok bijesni rat u Europi on „nema razumijevanja za ovakve oblike stranačko-političkih manevara“.

Lindner u svom govoru međutim nije naveo činjenicu da su stav socijaldemokrata Scholza koji odbija isporuku teškog naoružanja Ukrajini, kritizirali i političari FDP-a ali i stranke Zeleni, trećeg partnera u vladajućoj koaliciji.

Predsjednik oporbene Kršćansko-demokratske unije (CDU), Friedrich Merz od Olafa Scholza je zatražio da se glede vladinog stajališta o Ukrajini i isporuke oružja sljedećeg tjedna obrati Bundestagu. U protivnom će demokršćanski zastupnički klub u Bundestagu podnijeti vlastiti zahtjev za isporuku teškog naoružanja.

Njemački kancelar je krajem tjedna iznova branio svoje stav da se Ukrajini ne isporučuje teško naoružanje poput tenkova obrazlažući to opasnošću od proširenja ratnih sukoba i na članice NATO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:47