RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Scholz i Macron; Podržavat ćemo Ukrajinu dokle god bude trebalo‘; Moskva: ‘To će dovesti do katastrofe‘

Ključne događaje 332. dana rata u Ukrajini pratimo uživo
 Aa/abaca/Abaca Press/Profime/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Ključni događaji:

- 331. je dan rata u Ukrajini

- Putinov saveznik upozorava da će isporuka oružja Ukrajini dovesti do ‘globalne katastrofe‘

- Rusi u Zaporižju pokrenuli veliku ofenzivu


Francuska i Njemačka podržavat će Ukrajinu dok god bude potrebno

Francuska i Njemačka podržavat će Ukrajinu u borbi protiv ruske agresije "nepokolebljivo i sve dok bude potrebno", obećali su u nedjelju njemački kancelar Olaf Scholz i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

"Nastavit ćemo Ukrajini pružati svu potrebnu potporu, koliko god dugo bude trebalo. Zajedno, kao Europljani, da bismo obranili europski mirovni projekt", rekao je Scholz na svečanosti na Sorboni u povodu 60. obljetnice sporazuma o izmirenju između Njemačke i Francuske.

Emmanuel Macron, koji se za govornicom pojavio nakon bivše njemačke kancelarke Angele Merkel, ponovno je potvrdio kako postoji "nepokolebljiva potpora" dviju zemalja ukrajinskom narodu "na svim poljima".

"Nakon 24. veljače naša unija nije se međusobno dijelila niti je izbjegavala svoje odgovornosti”, rekao je Macron.

Cilj svečanosti na Sorboni je ukazati na ponovno otkriveno jedinstvo između dviju zemalja čiji su odnosi posljednjih mjeseci oslabjeli zbog posljedica rata u Ukrajini.

"Budućnost, baš kao i prošlost, ovisi o suradnji naših dviju zemalja, koja je poput lokomotive ujedinjene Europe", rekla je Merkel, opisavši "francusko-njemački motor kao kompromisni stroj", koji omogućuje da se "kontroverze i različiti interesi pretvore u djelovanje koje teži istome cilju".

Datum sastanka je vrlo simboličan: 60 godina nakon što su Charles de Gaulle i Konrad Adenauer potpisali Elizejski sporazum, "temeljni akt pomirenja dviju zemalja koje su bile najžešći neprijatelji, ali su odlučile biti najbliskiji saveznici", rekao je Macron.

Dvije susjedne države počinju novu fazu iako postoji izvjestan stupanj nerazumijevanja otkako je Olaf Scholz naslijedio dugogodišnju kanclearku Angelu Merkel krajem 2021.


Putinov saveznik upozorava da će zapadna isporuka oružja Ukrajini dovesti do ‘globalne katastrofe‘

Zapadne isporuke oružja Ukrajini koje prijete ruskim teritorijima dovest će do "globalne katastrofe", upozorio je bliski saveznik Vladimira Putina.

Vjačeslav Volodin je rekao da bi takva akcija također učinila neodrživim argumente protiv korištenja oružja za masovno uništenje.

U objavi na Telegramu, predsjednik Dume - donjeg doma ruskog parlamenta - upozorio je da podrška Sjedinjenih Država i NATO-a Ukrajini vodi svijet u "užasan rat".

"Ako Washington i zemlje NATO-a isporuče oružje koje će se koristiti za napade na civilne gradove i pokušaj zauzimanja naših teritorija, kao što prijete, to će dovesti do mjera odmazde korištenjem snažnijeg oružja", napisao je Volodin.

"Argumenti da nuklearne sile ranije nisu koristile oružje za masovno uništenje u lokalnim sukobima su neodrživi."

Dodao je da je to zato što se SAD i NATO "nisu suočili sa situacijom u kojoj je postojala prijetnja sigurnosti njihovih građana i teritorijalnom integritetu zemlje".

Zapadni saveznici obećali su milijarde dolara u oružju za Ukrajinu prošli tjedan, iako nisu uspjeli uvjeriti Njemačku da povuče veto na isporuku borbenih tenkova Leopard njemačke proizvodnje.

Tenkove drži niz zemalja NATO-a, ali da bi ih prebacili u Ukrajinu, te zemlje trebaju odobrenje Berlina.


Kadirov: Gorite u paklu!

Odobrenje izdano švedsko-danskom krajnjem desničaru Rasmusu Paludanu za održavanje prosvjednog skupa ispred zgrade turskog veleposlanstva u švedskome glavnom gradu razbjesnilo je Ankaru. Taj antiislamistički i antiimigracijski aktivist spalio je primjerak Kurana u prisutnosti velikog broja policajaca i zaštićen metalnim ogradama, izvijestio je novinar AFP-a.

Naravno, taj potez izazvao je puno negodovanja, a najoštriji je po običaju bio čečenski lider Ramzan Kadirov.

- Svi koji su umiješani u ovaj podli trik vječno će biti prokleti. I oni će to shvatiti jednog dana, ali bit će kasno. Gorite u paklu, demoni - stoji u poruci Kadirova.


Rusi: U Zaporižji smo ubili najmanje 30 vojnika

Ruska vojska u subotu je objavila da je osvojila manji teritorij u regiji Zaporižji, u novoj ofenzivi na jugu Ukrajine.

"U regiji Zaporižja, povoljnije linije i položaji zauzeti su u napadima jedinica Istočnog vojnog okruga", objavio je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov.

U tim napadima ubijeno je 30 ukrajinskih vojnika te je eliminirano nekoliko vojnih vozila, ustvrdio je Konašenkov.

Ruski vojni blogeri ranije su izvijestili o ofenzivi na području grada Orikiva i Huljapolja, smještenih jugoistočno od grada Zaporižje, tvrdeći da su ondje probijene prve ukrajinske linije.

Blog Rjbar, smatran bliskim ruskom ministarstvu obrane, tvrdi da je u toj ofenzivi osvojeno nekoliko sela. Samo ministarstvo to još nije službeno potvrdilo.

Ukrajinski stožer u subotu ujutro govorio je samo o artiljerijskim napadima na tom području, ne spomenuvši ruski napredak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:01