PRVA ANALIZA

Scholz je veliki pobjednik, Laschet gubitnik, a već je jasno tko će odlučivati o slaganju vlasti!

Rezultati izlaznih anketa potvrdili su posljednje ankete koje su govorile da će ishod biti izuzetno izjednačen
 John Macdougall

Njemačka je zemlja u kojoj nema iznenađenja. Rezultati izlaznih anketa potvrdili su posljednje ankete koje su govorile da će ishod biti izuzetno izjednačen.

Što nas dovodi u situaciju da ćemo morati čekati prebrojavanje možda i svih glasova prije nego što uspijemo reći tko je pobjednik.

SPD ima 26 ili 25% prema anketama, a CDU/CSU je na 25%. Što je najlošiji rezultat ove stranke u povijesti. I što će, čak i ako uspiju krenuti u formiranje vlade, biti povod koji će unutarnje frakcije iskoristiti za sukobe. Prije svih, Markus Söder, lider bavarske Kršćansko socijalne unije, (CSU), sestrinske stranke Kršćansko demokratske unije (CDU).

SPD može biti izuzetno zadovoljan jer je u kampanju krenuo s anketnom podrškom od 15%, s treće pozicije, a sada je na korak da bude izborni pobjednik. I druga pozicija im otvara mogućnost formiranja vlade ako Zeleni budu dovoljno čvrsti i odluče ne ući u koaliciju s CDU/CSU, ako ta opcije dobije mogućnost sklapanja koalicije.

Zeleni su ostali tek treći, oko 15%, što je bolji rezultat nego prije četiri godine za 4%, ali daleko ispod očekivanja koja su se gradila do ljeta kad su vodili u anketama s 28%. To ih dovodi u izuzetno loš položaj jer gube poziciju snažne stranke te se gotovo izjednačavaju s liberalima (FDP). Zeleni će morati biti skloniji kompromisima u odnosu na SPD.

Liberali su na 11% i ostaju ključni faktor za sklapanje koalicije. Što će otežati situaciju SPD-u jer je pitanje hoće li Die Linke, Ljevica, radikalno lijeva politička opcija, ući u njemački parlament, Bundestag. Ankete joj daju 5%, a to je sam prag ulaska.

Radikalno desna Alternativa za Njemačku je na 11%, što je pad za gotovo 2% u odnosu na izbore prije četiri godine i pokazuje da ta politička opcija u sadašnjim okolnostima nema prostora za rast.

Iz ovih rezultata možemo zaključiti sljedeće:

Olaf Scholz je veliki pobjednik ovih izbora. Stranku na izdisaju je digao iz mrtvih i pretvorio u lidera. Upravo obrnuto od Martina Schulza prije četiri godine koji je počeo s visokih razina da bi zatim pao na drugo mjesto.

Armin Laschet je, unatoč izjednačenim anketnim rezultatima, veliki gubitnik. Da se u posljednjem tjednu kampanje Angela Merkel nije snažno angažirala u kampanju vjerojatno je da bi SPD već sada mogao slaviti pobjedu.

Zeleni su razočarali. Pokazalo se da još uvijek nisu pripravni za izazove na saveznoj razini. Razumljivo je da će kancelarska kandidatkinja Annalena Baerbock doživjeti najviše kritika. Zasluženo. Ali su za loš rezultat zaslužna i unutarstranačka nejedinstva. Moraju se ugledati na SPD.

Liberali su sačuvali poziciju koju su htjeli. Bit će traženi ovih dana, a njihov se čelnik Christian Lindner već vidi kao ministar financija. Polako, ipak.

Radikalne opcije, i lijeva i desna, nisu više u prvom planu. Njemačko je biračko tijelo pokazalo da ih zanima stabilnost i stranke koje nude izvedive programe. Dobra vijest za cijelu Europu.

Izbori u saveznoj državi Mecklenburg-Vorpommern

Održani su i izbori u saveznoj državi Mecklenburg-Vorpommern, na istočnoj baltičkoj obali koja graniči s Poljskom (najveći grad Rostock).

SPD je i ondje ostvario veliku pobjedu, kako donose izlazne ankete. Stranka koja je u prednosti na saveznoj razini ovdje je osvojila 37%, drugi je AfD s 18,5%, a CDU tek treći s 14 posto te se približio Die Linke koja je osvojila 10 posto.

U Berlinu Zeleni vode s 23,5% ispred SPD-a koji ima 21,5%, a CDU je treći s 15% i izuzetno je blizu Die Linke koja ima 14%. FDP je osvojio 7,5%, a AfD 7%.

CDU je i na razinama saveznih država potvrdio snažan pad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 04:40