SASTANAK U NEW YORKU

Scholz pozvao Netanyahua na kompromis oko kontroverznih pravosudnih reformi u Izraelu

Izraelska vlada donijela je krajem srpnja zakon kojim se uklanja mogućnost da Vrhovni sud poduzima mjere protiv "nerazumnih" odluka vlade

Olaf Scholz

 Adam Gray/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP

Njemački kancelar Olaf Scholz ponovno je, na sastanku s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom na marginama Opće skupštine UN-a u utorak, podržao napore da se pronađe kompromis oko kontroverznih pravosudnih reformi u Izraelu.

Scholz je naglasio važnost najšire moguće društvene potpore za takve temeljne reforme i istaknuo predanost izraelskog predsjednika Isaaca Herzoga po tom pitanju, rekao je u utorak glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit nakon 50-minutnih razgovora.

Herzog traži kompromis u sporu koji već mjesecima dijeli izraelsko društvo i zbog kojeg se redovito održavaju masovni prosvjedi.

Za sada se ne zna je li Scholz razgovarao s Netanyahuom o izraelskim kritikama njemačkog veleposlanika u Izraelu Steffena Seiberta, jer je prisustvovao saslušanju vezanom uz pravosudne reforme.

U ponedjeljak je Scholz podržao Seiberta u New Yorku. "Njemački veleposlanik je vrlo predan čovjek s vrlo jasnim načelima. I vjerujem da to svi znaju i u Izraelu", rekao je odgovarajući na novinarski upit.

Izraelska desničarska vlada službeno je prosvjedovala protiv Seibertove nazočnosti na saslušanju Vrhovnog suda o kontroverznom zakonu. Izrael to smatra miješanjem u unutarnja politička pitanja, izvijestili su lokalni mediji.

Slična je poruka prenesena i njemačkoj ministrici vanjskih poslova Annaleni Baerbock koja je također podržala Seiberta navodeći da je "za nas potpuno normalno ići na javna saslušanja ili javne sudske procese".

Krajem srpnja izraelska vlada donijela je kontroverzni zakon u sklopu svojih napora da restrukturira pravosuđe, čime se uklanja mogućnost da Vrhovni sud poduzima mjere protiv "nerazumnih" odluka vlade.

Kritičari međutim vladine postupke smatraju prijetnjom izraelskoj demokraciji i upozoravaju da je zemlja u procesu pretvaranja u diktaturu. Netanyahuova vlada, s druge strane, tvrdi da je Vrhovni sud previše moćan u Izraelu i da se previše miješa u politička pitanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2023 14:44