TEŠKO NAORUŽANJE

Scholz se ‘uvaljuje‘ sve dublje i dublje: ‘Izbrisali su većinu želja Kijeva, a onda ih još i ignorirali!‘

Tvrdnje da su se samo 3 od 15 vrsta oružja koje je Ukrajina tražila od Njemačke našle na popisu vjerojatno će produbiti tenzije

Panzer haubice 2000, Olaf Scholz/Ilustracija

 AFP

Ured njemačkog kancelara Olafa Scholza prekrižio je nekoliko vrsta teškog naoružanja s popisa želja Kijeva za vojnu opremu, koju je Berlin ponudio nabaviti od njemačke industrije oružja u ime ukrajinske vlade, izvještavaju njemački mediji.

Te informacije dovode u sumnju tvrdnje njemačkog kancelara da se složio s Kijevom što se tiče procesa nabave, prenosi The Guardian.

Na tiskovnoj konferenciji u utorak navečer, Scholz je rekao kako je zamolio proizvođače oružja da sastave popis sustava oružja koje bi mogli brzo isporučiti, kako bi se pojačali obrambeni napori Ukrajine, nakon što je njemačka vojska iscrpila svoje vlastite zalihe.

"Ukrajina je napravila odabir s ovog popisa i mi ćemo joj dati potreban novac za kupnju", izjavio je Scholz.

Ignoriranje ukrajinskih zahtjeva

Prema izvještaju koji je u četvrtak objavio Bild, ponuda industrije oružja sredinom ožujka i dalje je uključivala nekoliko vrsta teškog naoružanja za koje je Kijev istaknuo da mu je potrebno kako bi se mogao oduprijeti ruskoj ofenzivi na istoku zemlje.

To uključuje naoružana oklopna transportna vozila "Boxer", najsuvremeniji topnički sustav panzer haubica 2000, te borbeni tenk Leopard 2, koji proizvodi tvrtka Krauss-Maffei Wegmann iz Münchena.

Do trenutka kada je dostavljen ukrajinskoj vladi krajem ožujka, Bild navodi da se popis - pod naslovom "Opcije podrške industrije – konsolidirano" - smanjio sa 48 na 24 stranice i uključivao je samo tri od 15 vrsta oružja koje je zatražio Kijev. Dva naknadna zahtjeva ukrajinske vlade 9. i 16. travnja njemačka je strana navodno ignorirala.

Izvještaj će vjerojatno dodati ulje na vatru diplomatskog sukoba u kojem Scholzova koalicijska vlada tvrdi da čini sve što je u njezinoj moći kako bi pomogla Ukrajini da se odupre ruskom napadu, dok ukrajinski diplomati optužuju Berlin za odugovlačenje s isporukom oružja iz straha da ne isprovocira Putina na eskalaciju rata.

Popis proizvoda industrije oružja, za koje Njemačka kaže da će ga platiti, uključuje neku modernu ratnu mašineriju kao što su radarski sustavi, daljinski upravljane oružane stanice koje se mogu montirati na ukrajinske tenkove te oklopna transportna vozila.

Zagonetna Annalena Baerbock

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, pak, u srijedu je zagonetno izjavila da je njezina vlada još ranije odlučila da javnosti ne objavljuje svoj sveukupni izvoz oružja u Ukrajinu.

"Isporučili smo protutenkovske projektile, Stingere i druge stvari o kojima nikada nismo javno govorili da bi se te isporuke mogle dogoditi brzo", rekla je.

Pozivajući se na anonimne izvore iz vlade, Bloomberg je izvijestio da će Berlin ukrajinskim vojnicima osigurati obuku i streljivo za panzer haubice 2000, samohodni brzometni topnički sustav, koji Ukrajini šalje Nizozemska.

Scholz u svom govoru u utorak, pak, nije spomenuo dogovor s Nizozemskom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:42