SUSRET U BERLINU

Scholz Vučiću obećao punu podršku u pregovorima za članstvo u EU: ‘Ali, uvjet je priznanje Kosova‘

Njemački kancelar je tijekom razgovora, kako je rekao, Vučiću iznio zabrinutost zbog stanja u Bosni i Hercegovini te "secesionističkim tendencijama“ Republike Srpske

Olaf Scholz i Aleksandar Vučić

 Tobias Schwarz/AFP

Njemački kancelar Olaf Scholz istaknuo je nakon sastanka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Albinom Kurtijem u srijedu u Berlinu važnost nastavka pregovora dvije zemlje o međusobnim odnosima što je važno i za njihovu europsku perspektivu.

"Napredak u pregovorima je od enormne važnosti za EU perspektivu Srbije i Kosova. Sva otvorena pitanja moraju biti riješena ovim sporazumom“, rekao je Scholz nakon razgovora s Vučićem koji boravi u dvodnevnom posjetu Berlinu.

Scholz je prije toga nakon razgovora s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem spomenuo i srpsko priznanje Kosova kao jedan od uvjeta za okončanje pregovora, a time i EU perspektive.

Scholz je istodobno obećao punu podršku Srbiji u pregovorima za punopravno članstvo u Europskoj uniji.

image

Olaf Scholz i Aleksandar Vučić

Tobias Schwarz/AFP

Zemlje zapadnog Balkana pripadaju Europi, rekao je.

"U budućnosti sve te zemlje moraju postati dio Europske unije", rekao je i obećao učiniti sve što može da pomogne u tom procesu.

Njemački kancelar je tijekom razgovora, kako je rekao, Vučiću iznio zabrinutost zbog stanja u Bosni i Hercegovini te "secesionističkim tendencijama“ Republike Srpske.

Vučić je rekao da će Srbija učiniti sve da u BiH ne dođe do eskalacije, ali je napomenuo i da u ovoj zemlji „nije samo jedna strana kriva“.

Scholz i Vučić su razgovarali i o izazovima s kojima se suočavaju europske zemlje nakon napada Rusije na Ukrajinu.

"Europske zemlje sada moraju biti složnije nego ikada“, rekao je Scholz. On je rekao kako Njemačka i Srbija po pitanjima sankcija protiv Rusije, što Srbija odbija, nisu u potpunosti istog mišljenja, ali je istodobno pohvalio srbijansku osudu ruske agresije.

U toku večeri će se u organizaciji njemačkog kancelara nastaviti pregovori o rješavanju budućih odnosa Srbije i Kosova kojima će prisustvovati i posebni izaslanik EU-a za praćenje pregovora Miroslav Lajčak.

U četvrtak bi se Vučić trebao susresti i s njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock.

Scholz je najavio da će uskoro posjetiti Beograd i Prištinu te da se za jesen priprema nova konferencija u sklopu tzv Berlinskog procesa na kojemu sudjeluju zemlje zapadnog Balkana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:17