SKANDAL U NJEMAČKOJ

Scholzova sinkopa trese naslovnice, čeka ga istraga, a izlika više nema: ‘U pitanju su milijuni!‘

Kritičari tvrde da je Scholz počeo govoriti da se ne sjeća detalja sa sastanaka tek kada je postao jasan politički i potencijalno kriminalni uteg

Olaf Scholz

 John Macdougall/Afp/Profimedia/John Macdougall/afp/profimedia

Njemačka oporba desnog centra inicirala je dosad još neviđeni pritisak na kancelara Olafa Scholza pokretanjem inicijative za parlamentarnu istragu o njegovoj navodnoj povezanosti s velikim skandalom utaje poreza.

Slučaj - koji datira više od pet godina unatrag, iz vremena dok je Scholz bio gradonačelnik Hamburga - povezan je sa širom aferom, u njemačkim medijima nazvanom "Cum Ex", u kojoj je njemačka država prevarena za više od 30 milijardi eura - budući da su neke banke, tvrtke ili pojedinci od vlasti tražili povrat poreza za navodne troškove koji se nikada nisu dogodili.

Skandal je već visio nad Scholzovom glavom i tijekom 2021. godine, za vrijeme izborne kampanje, ali je na kraju imao malo utjecaja jer je Scholzova potencijalna upletenost ostala poprilično nejasna. No, sada se sve ponovno zahuktalo nakon što su isplivali novi detalji koji su doveli u pitanje njegovu dosadašnju obranu.

Hamburški regionalni parlament planira pozvati Scholza ovog proljeća - što će biti treći put - pred istražni odbor koji se bavi skandalom. Nadalje, blok desnog centra CDU/CSU želi pokrenuti istragu i na nacionalnoj razini u Bundestagu.

"Zatražit ćemo parlamentarni istražni odbor o Scholzovoj poreznoj aferi u njemačkom Bundestagu u prvom parlamentarnom tjednu nakon uskrsnih praznika", rekao je u utorak Mathias Middelberg iz CDU-a, zamjenik predsjednika parlamentarne skupine.

U međuvremenu, glasnogovornik vlade kancelara Scholza izjavio je da "iz načela" ne komentira odluke članova Bundestaga. Zašto? Kako citiraju medijska izvješća, "iz poštovanja prema ustavnom tijelu".

S druge strane, Katja Mast, šefica socijaldemokrata, rekla je da blok desnih stranaka isključivo slijedi stranačke interese.

"Iznose optužbe koje su davno opovrgnute!", rekla je Mast, dodavši da je povjerenstvo u Hamburgu razjasnilo sva pitanja.

Ne sjeća se sastanaka

Inače, klub CDU/CSU ima dovoljno glasova u parlamentu da može osnovati istražni odbor. I stranka "Ljevica" rekla je podržati takav zahtjev. Saborska istražna povjerenstva mogu saslušati svjedoke i vještake te zatražiti pristup dokuzmentima. Političke bi posljedice, naravno, mogle biti ogromne.

Scholz se našao pod lupom zbog svojih veza s jednom bankom sa sjedištem u Hamburgu, a koja je bila uključena u shemu utaje poreza: tijekom vremena dok je bio gradonačelnik, tri puta se privatno sastao s jednim od vlasnika banke MM Warburg & Co. koji je već tada bio pod istragom hamburške porezne uprave. Gradski su dužnosnici u to vrijeme planirali povratiti 47 milijuna eura, za koje su vjerovali da su stečeni nezakonito.

No, na kraju je financijska uprava pustila da istekne zastara zahtjeva za isplatu - a godinama kasnije, nakon što su se pojavili detalji Scholzovih sastanaka s bankom, kritičari su počeli ispitivati je li čelnik socijaldemokrata intervenirao u korist banke.

Iako je današnji kancelar kontinuirano poricao svoju intervenciju, nije dao ni odgovor o čemu se razgovaralo na privatnim sastancima. Umjesto toga, Scholz je u protekle dvije i pol godine u više navrata rekao da se ne može sjetiti sadržaja rasprava.

No, takva obrana koja se temelji na Scholzovoj "sinkopi" dovedena je u pitanje kada su isplivali detalji o prethodnom i dugotrajnom saslušanju odbora Bundestaga sa čelnikom socijaldemokrata, u srpnju 2020. godine. Prema zapisima s tog saslušanja, Scholz se s lakoćom sjetio detalja sa sastanka s bankom MM Warburg & Co.

Kritičari stoga tvrde da je Scholz počeo govoriti da se ne sjeća detalja sa sastanaka tek kada je postao jasan njihov politički i potencijalno kriminalni uteg.

"Ova sveobuhvatna praznina u pamćenju kancelara, a nakon početnog sjećanja na konkretan sastanak... postavlja mnoštvo pitanja koje je nužno razjasniti", stoji u pismenoj izjavi CDU/CSU kojom se traži osnivanje parlamentarnog istražnog odbora na nacionalnoj razini.

Valja reći da su Scholz i njegovi politički partneri više puta odbacili slične kritike kao politički motivirane i naglasli da prethodne istrage nisu otkrile zlodjela. Scholz je također naglasio da je banka na kraju ipak vratila 47 milijuna eura. Doduše, tek nakon što joj je to naložio sud.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 10:55