REAKCIJE NA MEMOARE

Schroeder: Bush u svojoj knjizi ne govori istinu

Bush je memoarima dignuo prašinu, najoštriji su bili Nijemci i Britanci
 AFP

WASHINGTON - Upravo objavljeni memoari bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha izazvali su brojne reakcije, što od osoba koje je spomenuo što zbog stavova koje je iznio.

Tvrdnje o mučenju

Diljem svijeta čule su se reakcije na njegovo stajalište o ‘waterboardingu’, metodi ispitivanja ratnih zarobljenika simulacijom utapanja. Na Otoku su reagirali na tvrdnju da je zbog toga spriječen napad na London.

- Waterboarding nam je pomogao da otkrijemo urote i spriječimo napade na SAD i Britaniju, brani metodu u knjizi naslovljenoj Decision Point (Točke odluke) Bush, dok u intervjuu za britanski Times ističe kako je ta ‘tehnika’ spasila živote. Bivši predsjednik Odbora za obavještajni rad i sigurnost Velike Britanije, laburist Kim Howells, sumnja u točnost te tvrdnje.

‘Bit ću s tobom’

- Mi u Britaniji smatramo da je waterboarding mučenje - istaknuo je. Najoštrija reakcija stigla je iz Njemačke.

Bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder obrušio se na Bushevu tvrdnju da je prekršio obećanje da će podržati invaziju na Irak.

‘Ako akcija bude brza i odlučna, bit ću s tobom’, navodno je 2002. Bushu rekao Schroeder. - Bush ne govori istinu - tvrdi bivši kancelar koji se 2003., kad je krenula invazija, oštro protivio ratnoj opciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 03:55