UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Schröder se susreo s Putinom: ‘Imam dobre vijesti‘; Drama zbog najveće nuklearke u Europi: ‘Situacija je ekstremno opasna‘

Vrhovno zapovjedništvo ukrajinskih zračnih snaga izvijestilo je da je ruska vojska u utorak navečer na Ukrajinu ispalila osam projektila

Ruski vojnik ispred nuklearne elektrane

 Andrey Borodulin/Afp

10:31 - Rafael Grossi, šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), izdao je zabrinjavajuće upozorenje zbog situacije u nuklearnoj elektrani Zaporižja, najvećoj nuklearki u Europi.

Tamošnja situacija svakim danom je opasnija, upozorio je te apelirao na Rusiju i Ukrajinu da dozvole stručnjacima inspekciju postrojenja kako bi se prevenirala mogućnost nuklearne nesreće.

"Sva pravila osiguranja od nuklearne nesreće su prekršena. Riječ je o ozbiljnom riziku i ekstremno opasnoj situaciji", upozorio je Grossi.

Grossi je podsjetio na granatiranja u blizini postrojenja na početku rata te stalne međusobne optužbe Rusije i Ukrajine za napade na oko nuklearke, najveće u Europi i među deset najvećih na svijetu. Postrojenje je pod kontrolom Rusa, a Ukrajinci optužuju neprijateljske snage da su tamo dovukle vojnu opremu te pod zaštitom atomske centrale s tog mjesta neometano granatiraju područja pod njihovom kontrolom.

U nuklearki su ostali ukrajinski zaposlenici zbog čega dolazi do povremenih trzavica i napetosti. Međunarodna agencija je prema Grossijevim riječima u povremenom kontaktu sa zaposlenicima, ali je ta komunikacija isprekidana i nezadovoljavajuća. Prekinut je, dodao je, i lanac opskrbe nuklearke opremom i rezervnim dijelovima pa "nismo sigurni da dobivaju sve što im je potrebno", kazao je Grossi.

"Kada sve zbrojimo, dolazimo do popisa stvari koje se nikada ne bi smjele događati u nekom nuklearnom postrojenju", upozorio je Grossi.


09:20 - Bivši njemački kancelar Gerhard Schröder pohvalio se njemačkim medijima da se ponovno susreo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Kontroverzni njemački političar, prije nekoliko dana bio je, kako je sam kazao - "u Moskvi na odmoru", ali su neki prorežimski ruski mediji "nagađali" kako je on zapravo u Moskvu stigao kao izaslanik njemačke vlade (Berlin to niječe) kako bi razgovarao o energetskim problemima te o novim isporukama ruskog plina za Njemačku.

I dobro obaviješteni moskovskim list Komersant navodi da je Gerhard Schröder "boravio nekoliko dana u Moskvi zbog pregovora o isporukama energenata iz Rusije za Njemačku", te navode kako se založio za otvaranje plinovoda Sjeverni tok 2, koji je spreman za uporabu.

Podsjetimo da je taj plinovod vrijedan preko 10 milijardi dolara, "blokiran" nakon ruske agresije na Ukrajinu. Osim toga Rusije je nedavno smanjila "protok" plina kroz plinovod Sjeverni tok 1, što je izazvalo zabrinutost u nekim poslovnim krugovima u Berlinu te najave o drastičnijoj štednji energenata u toj zemlji, kako ove zime ne bi imali problema s grijanjem, ali i poslovanjem i radom njemačkih tvornica.

U intervjuu nakon povratka u Njemačku koji je dao tjedniku Stern i tv postaji RTL kazao je kako je "Vladimir Putin spreman naći rješenje sukoba u Ukrajini kroz pregovore sa Zapadom". Schröder je nedavni Sporazum o deblokadi ukrajinskog žita, potpisan u Istanbulu 22. srpnja, proglasio prvim korakom, koji u neko dogledno vrijeme može rezultirati primirjem i prekidom vatre.

Stoga je pohvalio zalaganja turskog predsjednika Tayyipa Recepa Erdoğana. Bivši njemačkim kancelar rekao je da Njemačka i Francuska imaju posebnu odgovornost, ka najznačajnije države EU.-a, ali misli da ne ulažu dovoljno napora da bi se rat u Ukrajini zaustavio. On je kazao kako intervenciju Rusije na Ukrajinu "smatra pogreškom ruske ovalde" ali da ne smili "prekidati svoje prijateljske odnose s Putinom" postavljajući retoričko pitanje - "je li bi prekid prijateljstva s ruskim predsjednikom donio ikome ikakvu korist". Zbog svojih veza s Putinom i Rusijom.

Bio je član nadzornog odbora najveće ruske državne naftne kompanije Rosnjeft,a dužnost je napustio nakon velikih kritika kojima je bio izložen u Njemačkoj. Zbog njegove pozicije prema ratu u Ukrajini nekoliko njegovih suradnika ga ja napustilo i dalo ostavke, a ostao je i bez svog ureda u Bundestagu na koji imaju pravo svi bivši kancelari. Osim toga, i u SPD-u, se vodi postupak za njegovo izbacivanje iz stranke, a od njega su se distancirali mnogu njemački političari, poput predsjednika Njemačke Franka Waltera Steinmeiera.


06:10 - Ruski projektil pogodio je u utorak navečer ukrajinski vojni objekt u Červonohradu nedaleko od zapadne granice Ukrajine s Poljskom, članicom NATO-a, objavile su lokalne vlasti.

Još uvijek nema informacija o pričinjenoj šteti, napisao je regionalni guverner Maksim Kozicki na Telegramu.

Vrhovno zapovjedništvo ukrajinskih zračnih snaga izvijestilo je da je ruska vojska ispalila osam projektila na Ukrajinu u utorak navečer. Sedam ih je presretnuto, navodi se, te dodaje da je pogođen položaj protuzračne obrane u regiji Lavova.

Eksplozije su u večernjim satima zabilježene i u gradu Mikolajivu na jugu Ukrajine.

Sredinom ožujka Rusija je pogodila vojnu bazu za obuku Javoriv, oko 20 kilometara od granice s Poljskom. Tada je objavljeno da je ubijeno najmanje 35 ukrajinskih vojnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:04