ILI RUSI, ILI MI

Schrödera ‘otkazuju‘ u Njemačkoj: Bivši kancelar pred gubitkom više funkcija, Borussia Dortmund mu oduzela počasno članstvo

Razlog za to je Schröderova funkcija predsjednika nadzornog odbora ruske naftne kompanije Rosneft
 Alexey DRUZHININ/SPUTNIK/AFP

Njemački nogometni klub Borussia Dortmund ukinuo je počasno članstvo bivšem kancelaru Gerhardu Schröderu. Predsjednik kluba dr. Reinhard Rauball osobno je obavijestio Schrödera o tome, priopćeno je iz prvoligaša Bundeslige.

Razlog za to je Schröderova funkcija predsjednika nadzornog odbora ruske naftne kompanije Rosneft, i njegova bliska veza s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Sličnu mjeru planiraju i Schröderov matični klub Hannover 96 i Njemački nogometni savez, piše Spiegel Online. Uprava Hannovera 96 ​​obavijestila je Schrödera da vodi postupak za njegovo isključenje iz kluba. Razlog? Vrijednosni sukob.

U zajedničkoj izjavi šefova njemačkog nogometnog saveza Rainera Kocha i Hans-Joachima Watzkea ističe se da se "počasni članovi DFB-a moraju bezrezervno posvetiti osnovnim vrijednostima iz statuta DFB-a", a tu spadaju i poštivanje ljudskih prava i obavezno suprostavljanje njihovom kršenju.

Njemački nogometni savez od bivšeg socijaldemokratskog kancelara očekuje da ili podnese ostavku na funkcije u ruskom državnom Rosneftu i Sjevernom toku, ili da se odrekne počasnog članstva u nogometnom savezu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:49