ODAO POČAST POGINULIMA

Schwarzenegger posjetio Auschwitz: ‘Ja sam sin nacista koji je služio u njemačkoj vojsci u Drugom svjetskom ratu‘

Sin nacističkog vojnika i sin Židova koji su preživjeli logor primjer su da se predrasude mogu izbrisati već u idućoj generaciji

Arnold Schwarzenegger u Auschwitzu

 Tomasz Wiktor/Pap/Profimedia/Tomasz Wiktor/Pap/Profimedia

Hollywoodska filmska zvijezda Arnold Schwarzenegger u srijedu je posjetio nekadašnji nacistički logor Auschwitz u Poljskoj i pozvao svijet da se bori protiv mržnje i diskriminacije.

Danas 75-godišnji Schwarzenegger koji se proslavio u Hollywoodu, a bio je i guverner američke savezne države Kalifornije, rođen je u Austriji kao sin nekadašnjeg pripadnika nacističke stranke koji je služio u njemačkoj vojsci u vrijeme Drugog svjetskog rata.

Schwarzenegger i predsjednik Zaklade židovskog centra Auschwitz Simon Bergson, sin Židova koji su preživjeli holokaust, primjer su da se predrasude mogu izbrisati već u idućoj generaciji.

"On (Bergson) rođen je nakon Drugog svjetskog rata u predivnoj židovskoj obitelji, a ja sam sin čovjeka koji je bio vojnik u nacističkom ratu", rekao je Schwarzenegger novinarima.

"Mi smo druga generacija - i zajedno se borimo protiv predrasuda, mržnje i diskriminacije".

image

Arnold Schwarzenegger u Auschwitzu

Tomasz Wiktor/Pap/Profimedia/Tomasz Wiktor/Pap/Profimedia

Više od 1,1 milijun ljudi, uglavnom Židova, umrlo je u plinskim komorama ili od gladi, bolesti, hladnoće u Auschwitzu, logoru koji su nacisti uspostavili u okupiranoj Poljskoj tijekom Drugog svjetskog rata.

Schwarzenegger je odao počast na mjestu "Zida smrti" gdje su njemački vojnici ubili brojne logoraše te kod spomenika žrtvama logora Birkenau.

Za posjeta se susreo i s Lidijom Maksymowicz, koja je bila dovedena u taj logor kao trogodišnje dijete.

"Ljudi poput nje pomažu nam da nikada ne prestanemo govoriti o tome što se ovdje dogodilo prije 80 godina... ta priča mora ostati živom", rekao je.

image

Arnold Schwarzenegger i Lidia Maksymowicz

Tomasz Wiktor/Pap/Profimedia/Tomasz Wiktor/Pap/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. veljača 2024 13:38