REAKCIJA

SDA BiH: ‘Milanovićevo odlikovanje Zlatana Mije Jelića moglo bi pogoršati odnose Hrvatske i BiH‘

Uručivanje odličja takvoj osobi predstavljalo bi "anticivilizacijski čin vlasti Hrvatske koji je protivan europskim vrijednostima".
Zoran Milanović
 Denis LOVROVIC/AFP

Vladajuća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) upozorila je u subotu kako bi najavljena dodjela hrvatskog odličja Zlatanu Miji Jeliću koji je optužen za ratne zločine mogla dodatno pogoršati međudržavne odnose Hrvatske i BiH.

Reagirajući na najavu kako će Jelić u Kninu 4. kolovoza kao zapovjednik ratnog sastava brigade Specijalne policije Herceg-Bosne iz ruku hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića primiti odličje za zasluge njegove postrojbe u oslobađanju Hrvatske, SDA se oglasila priopćenjem u kojemu je podsjetila kako je taj umirovljeni general u BiH optužen za ratne zločine.

Uručivanje odličja takvoj osobi predstavljalo bi "anticivilizacijski čin vlasti Hrvatske koji je protivan europskim vrijednostima", kaže ta stranka.

Iz vladajuće bošnjačke stranke ističu kako predsjednik Hrvatske sigurno zna da je protiv Jelića u BiH podignuta optužnica još prije pet godina i to za zločine koji su sastavni dio udruženog zločinačkog pothvata jer se on tereti za progon, zlostavljanja i ubojstva Bošnjaka u Mostaru 1993. godine.

"Zlatan Mijo Jelić je zlorabeći dvojno državljanstvo pobjegao iz BiH, skrivao se u Hrvatskoj i predsjednik Milanović najmanje što može učiniti je da iskoristi svoj autoritet i ovlasti kako bi Jelić bio izručen pravosuđu BiH. Umjesto toga Milanović odlikuje takvu osobu i šalje vrlo lošu poruku da još uvijek nema spremnosti za iskrenim suočavanjem s istinom i za obnovom povjerenja. Ovakav postupak hrvatskog predsjednika dodatno će opteretiti odnose između Bosne i Hercegovine i Hrvatske", stoji u priopćenju SDA.

Ranije su najavu dodjele odličja Jeliću osudili iz oporbene Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) s čijim je čelnicima Milanović surađivao kao lider SDP-a Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:23