BOSNA I HERCEGOVINA

SDA odlučna u blokadama, još ništa od nove vlade Federacije

Lendo navodi kako ne može podržati vladu "bez pobjedničke stranke SDA".

Refik Lendo

 Antonio Balic/Cropix

Dopredsjednik Federacije BiH Refik Lendo odbio je u petak potpisati odluku o imenovanju nove vlade tog entiteta s obrazloženjem kako njen sastav ne održava stvarni odnos snaga među parlamentarnim političkim strankama.

Lendo, koji je na dužnost bošnjačkog dopredsjednika Federacije BiH izabran kao predstavnik Stranke demokratske akcije (SDA), potvrdio je novinarima kako je tijekom dana na potpis dobio odluku o imenovanju vlade koju je u četvrtak donijela predsjednica Federacije Lidija Bradara, ali da na nju ne kani dati svoju suglasnost.

"Neću dati suglasnost na imenovanje vlade", kazao je Lendo, čiji je supotpis po ustavu nužan kako bi se prijedlog mogao proslijediti Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH na konačno odlučivanje.

Lendo navodi kako ne može podržati vladu "bez pobjedničke stranke SDA".

On inzistira na tvrdnji da SDA ima pravo biti u vlasti jer je pojedinačno najjača bošnjačka stranka u parlamentu Federacije iako SDA nije sastavni dio bloka koji je dogovorio uspostavu nove vlasti. Uz to tvrdi da je Bradarina odluka ionako nezakonita, jer su odluku o imenovanju vlade trebali istodobno potpisati svo troje dužnosnika.

Očekivalo se kako će Bradarino imenovanje rutinski potpisati dopredsjednik Federacije iz reda Srba Igor Stojanović, jer je njegov SDP u koaliciji s HDZ-om, čija je članica predsjednica Federacije, no i on je sada iskazao rezervu jer mu nisu prihvatljivi neki od kandidata za ministarske pozicije.

"Zamjeram način na koji se dolazi do imena. Sporan je cijeli proces kako dolazimo do tih imena", kazao je lokalnim medijima Stojanović, dodajući kako su u njegovoj stranci "kulminirali sukobi" zbog nekih kadrovskih rješenja.

Tako se ispostavilo kako je Almin Hopovac iz SDP-a, koji bi trebao biti ministar unutarnjih poslova, podignuta kaznena prijava zbog zloporabe službenog položaja i ovlasti u vrijeme dok je bio ministar u vladi Unsko-sanske županije.

Stojanović također smatra da Sanja Vlaisavljević, koju je HDZ BiH predložio za ministricu kulture, ne bi trebala biti na toj dužnosti, a slično misli i o Anelu Kljaki iz Mostara, kojega je za ministra trgovine predložila stranka Narodni europski savez (NES).

Stojanović se u petak nije izravno očitovao, no prema navodima lokalnih medija on je od čelnika stranaka koje su dio vladajuće većine zatražio da se očituju o njegovim primjedbama i time uvjetuje svoju suglasnost na imenovanje vlade.

Rok za imenovanje nove vlade Federacije istječe 6. travnja i za sada je nejasno kako će se otkloniti blokada od koje Lendo sigurno neće odustati. Jedna od mogućnosti je da intervenira visoki predstavnik Christian Schmidt i donese neku novu odluku koja bi omogućila imenovanje vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:53