'STVARAO JE KRIVU SLIKU'

SEDAM GODINA ZATVORA ZBOG STATUSA NA FACEBOOKU Bivši mjanmarski politički komentator usudio se biti malo ciničan prema Aung San Suu Kyi

Aung San Suu Kyi
 Athit Perawongmetha/File Photo / REUTERS

Jedan bivši politički komentator blizak mjanmarskoj hunti osuđen je na 7 godina zatvora jer je na Facebooku kritizirao čelnicu Aung San Suu Kyi, izoliranu na međunarodnoj političkoj sceni nakon krize genocida Rohinja.

Ngar Min Swe je u utorak priznao da je kriv zbog pobune jer je napisao postove na Facebooku protiv državne savjetnice Aung San Suu Kyi, pružajući ljudima pogrešnu sliku o njoj, rekao je Htay Aung, glasnogovornik suda.

Ngar Min Swe je pisao u službenom listu Global New Light of Myanmar u doba vojne hunte, a posljednjih godina je poznat po svojim stajalištima protiv bivše disidentice Aung San Suu Kyi, na vlasti od početka 2016.

Na Facebooku on je posebno kritizirao potez američkog predsjednika Baracka Obame tijekom posjeta 2014. kada je poljubio Aung San Suu Kyi i istaknuo da se radi o nepoštivanju mjanmarske kulture. Aung San Suu Kyi na fotografijama izgleda potišteno i to je podiglo puno prašine u vrlo konzervativnoj zemlji jugoistočne Azije.

"Obama je došao dva puta, Donald Trump još nije, ali možete očekivati poljubac. Dođite prije 2020.", napisao je.

Parlamentarni izbori 2020. mogli bi biti kobni za dominaciju stranke Aung San Suu Kyi u parlamentu. Politički komentatori drže da bi stranka bivših čelnika hunte mogla prirediti iznenađenje.

Ta afera pogađa mjanmarsku čelnicu dok je na meti kritika zbog upravljanja krizom Rohinja, koju UN naziva genocidom koji provodi mjanmarska vojska.

Godine 2017. više od 700.000 Rohinja pobjeglo je u Bangladeš od nasilja mjanmarske vojske i budističkih milicija. UN je tu represiju nazvao "etničkim čišćenjem i genocidom".

I u Mjanmaru, gdje Aung San Suu Kyi i dalje ima status idola, čuju se i oni koji prosvjeduju protiv zatočenja dvojice novinara Reutersa.

Stotinjak mjanmarskih mladih aktivista i novinara pozvali su u nedjelju na oslobađanje dvojice Reutersovih novinara, upozorivši da sedmogodišnja zatvorska kazna koja im je izrečena ovaj mjesec ugrožava pravo javnosti na informacije.

Ta presuda je izazvala osude u svijetu i zadala težak udarac ugledu de facto čelnice Mjanamra koja nije intervenirala u koristi novinara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2021 12:57