TUŽBE SE NIŽU

Sedam policajaca tužilo Trumpa i njegove saveznike zbog napada na Kapitol: Opisali su jeziva zlostavljanja

Trump je prekršio tzv. ‘Ku Klux Klan zakon‘ iz 1871. koji zabranjuje nasilne radnje kao pokušaj ometanja demokratskog procesa
Neredi na Kapitolu
 Brendan Smialowski

Sedam policajaca s Kapitola tuži Donalda Trumpa i gotovo 20 članova raznih desničarskih ekstremističkih skupina i političkih organizacija jer su planirali uzurpirati izbore 2020. godine napadajući Kapitol 6. siječnja, piše Independent.

Skupine koje se navode u tužbi uključuju nasilne desničarske bande poput Proud Boysa i Oath Keepersa, kao i Trumpove saveznike poput Rogera Stonea.

Donald Trump već je ranije suočen sa sličnim tužbama, iako je ovo prva u kojoj se tvrdi da je bivši predsjednik izravno surađivao sa skupinama i organizacijama navedenima u tužbi.

Pet od sedam policajaca s Kapitola koji stoje iza tužbe su crnci, a u dokumentima su opisali razna zlostavljanja - često rasistička - kojima su bili izloženi na dan napada.

U tužbi se nalaze i svjedočanstva o premlaćivanju, gađanju baterijama i privremenom zasljepljivanju.

Prema The New York Timesu, u tužbi se tvrdi da su Trump i njegovi suoptuženici prekršili tzv. 'Ku Klux Klan zakon' iz 1871. koji zabranjuje nasilne radnje kao pokušaj ometanja demokratskog procesa.

Tužitelji također optužuju da su počinjena 'teroristička djela motivirana pristranošću'.

FBI je nedavno rekao da postoji malo dokaza koji ukazuju na to da je pobuna na Kapitolu koordinirani napad. Međutim, ta se procjena odnosi na pojedine izgrednike, a ne nužno na Trumpa i druge tadašnje dužnosnike Bijele kuće.

Ranije ovog tjedna povjerenstvo Zastupničkog doma koje istražuje nerede na Kapitolu podnijelo je Trumpu zahtjev kako bi ustanovili gdje su se točno Trump i njegovi saveznici nalazili i što su radili u vrijeme napada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:55