UN OSUDIO NAPAD

Sedam pripadnika UN-ovih 'plavih kaciga' ubijeno u Obali Bjelokosti

Pripadnici 'plavih kaciga' ubijeni su iz zasjede, dok su bili u patroli na granici sa susjednom Liberijom
FILE- In this Jan. 10, 2011 file photo, United Nations soldiers from Niger conduct a patrol through the streets of Abidjan, Ivory Coast. Seven U.N. peacekeepers from Niger were killed in an ambush Friday, June 8, 2012 in a remote area of southwestern Ivory Coast while trying to protect civilians threatened by attack, the United Nations said.(AP Photo/Rebecca Blackwell, File)
 AP

ABIDJAN - Sedam pripadnika UN-ovih 'plavih kaciga' ubijeno je u petak iz zasjede u Obali Bjelokosti, a iza svega stoje napadači koji su pristigli iz obližnje Liberije, kazao je za agenciju France Presse ministar zadužen za obranu u vladi Obale Bjelokosti Paul Koffi Koffi.

Do zasjede u koju su upali pripadnici 'plavih kaciga' došlo je tijekom napada poduzetog iz LIberije na tri sela u zapadnom dijelu zemlje, kazao je ministar. On je također naveo kako je moguće da su stradali i civili, a također i vojnici Obale Bjelokosti, koji su bili u ophodnji zajedni s pripadnicima snaga UN-a, no da za sada nije u mogućnosti dati kompletnu bilancu stradanja. Dodao je kako je moguće da je riječ o jednom ili dva civila i dva vojnika Obale Bjelokosti.

Vodstvo operacije UN-a u Obali Bjelokosti objavilo je kako je sedam pripadnika plavih kaciga nigerijske nacionalnosti ubijeno u zasjedi, prvom napadu te vrste protiv snaga UN-a u toj zemlji.

Radi se o "prvom napadu tog tipa" protiv UNOCI-ja, prisutna u zemlji od 2004. s oko 11.000 pripadnika (plave kacige, policajci i civilni zaposlenici), istaknuo je glasnogovornik UNOCI-ja.

Nadaleko najnestabilnija regija na Obali Bjelokosti, koju potresaju etničke tenzije i sukobi oko zemljišta, zapad je bio najsmrtonosnija zona tijekom političko-vojne krize od prosinca 2010. do travnja 2011. u kojoj je poginulo približno 3000 osoba u zemlji.

Otada je meta smrtonosnih napada i predstavlja veliki sigurnosni izazov za vladu predsjednika Alassanea Ouattare.

Vijeće sigurnosti UN-a osudilo napad u Obali Bjelokosti

Vijeće sigurnosti UN-a osudilo je u petak napad iz zasjede na jugozapadu Obale Bjelokosti u kojemu je ubijeno sedam "plavih kaciga" iz Nigera, te izrazilo "veliku zabrinutost" zbog nesigurnosti u toj regiji Obale Bjelokosti koja graniči s Liberijom iz koje su, kako se pretpostavlja, došli napadači.

"Članovi Vijeća sigurnosti izražavaju veliku zabrinutost zbog nesigurnosti koja prevladava na zapadu Obale Bjelokosti i u pograničnoj zoni te glede pograničnog kretanja naoružanih elemenata, među kojima paravojnih snaga i plaćenika", ističe se u izjavi Vijeća.

Članovi zahtijevaju od vlade Obale Bjelokosti da "surađuje sa svim stranama u identifikaciji i krivičnom gonjenju odgovornih za taj napad", te "ponavljaju svoju punu podršku" mirovnim snagama UN-a u Obali Bjelokosti (UNOCI).

U priopćenju glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon izrazio je "posebnu zabrinutost nestabilnošću u pograničnoj zoni između Obale Bjelokosti i Liberije nakon postizbornog razdoblja što je dovelo do smrti brojnih osoba u regiji".

"Zatražio je od vlade Obale Bjelokosti da učini sve što je moguće radi identifikacije odgovornih i poduzme potrebne mjere kako bi odgovarali za svoja zlodjela".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 09:42