1926-2022

Sedamdeset godina na prijestolju: Ovo su ključni događaji koji su obilježili život kraljice Elizabete II.

Vijest da joj je preminuo otac, kralj George VI., Elizabeta prima tijekom boravka u Keniji s princem Philipo

Kraljica Elizabeth Bowes-Lyon, kralj George VI i princeze Elizabeth i Margaret

 -/Afp

10. prosinca 1936.

Elizabeta postaje prestolonasljednica nakon abdikacije njezina strica Edwarda VIII. Njezin otac George postaje kralj. Tada ima deset godina. Njezina sestra Margareth navodno je vijest popratila riječima: "Ah, jadna ti!" 1940. godina Elizabeta ima 14 godina i prvi se put obraća javnosti putem radija. U emisiji BBC-ja "Sat za djecu" drži motivacijski govor djeci evakuiranoj iz velikih britanskih gradova. "Činimo sve što je u našoj moći za naše fine mornare, vojnike, pilote i trudimo se ponijeti dio bremena ovog opasnog i tužnog rata. Znamo da će jednog dana sve biti dobro", poručila je drugoj djeci.

1940. godina

Elizabeta ima 14 godina i prvi se put obraća javnosti putem radija. U emisiji BBC-ja "Sat za djecu" drži motivacijski govor djeci evakuiranoj iz velikih britanskih gradova. "Činimo sve što je u našoj moći za naše fine mornare, vojnike, pilote i trudimo se ponijeti dio bremena ovog opasnog i tužnog rata. Znamo da će jednog dana sve biti dobro", poručila je drugoj djeci.

image
-/Afp

20. studenoga 1947.

Elizabeta se udaje za princa Philipa Mountbattena od Grčke i Danske u Westminsterskoj opatiji. Ima 21 godinu. Zajedno će provesti 74 godine. Njihove zaruke nisu prošle glatko. Vjeruje se da je protiv bila i Elizabetina majka jer je Philip bio "princ bez domovine i kraljevine", a njegove sestre bile su udane za njemačke plemiće povezane s nacistima. Mnoge su britanske novine isticale problem Philipova "stranog podrijetla".

image
-/Afp

6. veljače 1952.

Vijest da joj je preminuo otac, kralj George VI., kada je imao samo 56 godina, Elizabeta prima tijekom boravka u Keniji s princem Philipom. Ima 25 godina i brzo se mora vratiti u London gdje kao buduća kraljica prima na razgovor, među ostalim, tadašnjeg premijera Winstona Churchilla.

image
-/Afp

2. lipnja 1953.

Elizabeta postaje kraljica Elizabeta II. Okrunjena je u Westminsterskoj opatiji i bio je to prvi veliki događaj koji je diljem svijeta prenosila televizija, uz izuzetak trenutka pomazanja i pričesti.

image
-/Afp

1979. godina

Saznaje da je njezin suradnik, bivši šef kraljevskih fotografija Anthony Blunt, bio komunistički špijun. Velik šok i udarac je teroristički napad Irske republikanske armije u kojem je ubijen Lord Mountbatten, kraljičin rođak.

image
Pa/Pa Images/Profimedia/Pa/Pa Images/Profimedia

1981. godina

Šest tjedana prije vjenčanja princa Charlesa i Diane Spencer na kraljicu je ispaljeno šest metaka dok je jahala na konju blizu Buckinghamske palače. Ispostavilo se da su bili slijepi meci, a pucao je 17-godišnjak. Iste godine u listopadu, tijekom njezina posjeta Novom Zelandu, na nju puca također 17-godišnjak koji koristi prave metke, ali je, srećom, promašio.

1992. godina

Kraljica Elizabeta II. opisuje 1992. kao "annus horribilis", groznu godinu, u neobično otvorenom govoru naciji. Te godine raspali su se brakovi troje od njezino četvero djece. Javnost je glasno negodovala zbog cijene popravka i održavanja kraljevskih posjeda pa je kraljica ponudila da će renoviranje platiti iz vlastitog džepa. Jačala je i republikanska struja, pogotovo nakon procjene kraljičina imetka. U listopadu je u Dresdenu gađaju jajima, a kraj godine obilježava požar u dvorcu Windsor. Kraljica moli za dašak humora, nježnosti i razumijevanja u kritikama.

image
Pa/Pa Images/Profimedia/Pa/Pa Images/Profimedia

31. kolovoza 1997.

Princeza Diana stradala je u prometnoj nesreći. Pod pritiskom javnosti da pokaže žalovanje Elizabeta se neočekivano obraća javnosti spominjući divljenje Diani te da je ona i baka dvojice dječaka koji su izgubili majku. Obitelj je vijest doznala u Balmoralu i trebalo im je pet dana da se oglase u povodu smrti Kraljice srca, Britancima omiljene Diane. Javnost im je zamjerila i to što zastava na Buckinghamskoj palači nije odmah spuštena na pola koplja u znak žalosti.

2002. godina

Elizabeta II. slavi zlatni jubilej, 50 godina na vlasti. Posljednji, platinasti, za 70 godina vladavine, proslavila je ove godine.

Svibanj 2011.

Elizabeta II. u povijesnom posjetu Irskoj prijateljskim gestama, među kojima je bio i govor na irskom, omekšava dotad ledene odnose dviju susjednih zemalja. Za kraljicu je taj posjet težak i zbog ubojstva Lorda Mountbattena, ali nužan je za normalizaciju odnosa.

Travanj 2021.

Umire princ Philip. Kraljica se zbog epidemioloških okolnosti oprašta od svog najboljeg prijatelja i životnog suputnika sjedeći sama na misi zadušnici.

image
Jonathan Brady/Afp

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:55