SLOVENIJA NA NOGAMA

SEDMERO OSUĐENO ZBOG PROSVJEDA KOJI SU RUŠILI JANŠU Sudski udar na prosvjednike

Dobili su sedam mjeseci zatvora
 Boris Kovačev / CROPIX

Slovenija je ponovno na nogama nakon što je mariborski sud jučer osudio sedam sudionika prošlogodišnjih građanskih prosvjeda u Mariboru na sedam mjeseci zatvora.

Prvostupanjski sud u Mariboru presudio je da su sedmorica prosvjednika koji su sudjelovali u prosinačkim nemirima koji su doveli do ostavke gradonačelnika krivi za nasilje i sukob s policijskim snagama. Nedugo nakon jučerašnje presude ispred zgrade okružnog suda u Mariboru i nacionalnog parlamenta u Ljubljani okupili su se nezadovoljni prosvjednici, a prosvjedi su najavljeni i za večeras.

VIDEO FOTO Bijesna masa traži ostavku gradonačelnika: U neredima najmanje 25 uhićenih i 15 ozlijeđenih

Čelnici građanskih pokreta koji stoje iza prošlogodišnjih nemira tvrde kako presuda "želi kriminalizirati prosvjednička gibanja". Sedmorica osuđenih Mariborčana su, tvrdi se, potpuno nevini jer je, kažu aktivisti, za nasilje koje se dogodilo 3. prosinca i zbog kojeg su osuđeni kriva policija koja ga je tada i započela.

Na društvenoj mreži Facebook već je otvorena stranica "Ovo nije presuda u moje ime" na kojoj se javljaju brojni građani nezadovoljni presudom, pa je jedan od njih napisao kako su "Mariborčani osuđeni jer su žrtvovali sve da bi se stvari promijenile nabolje".

"Učinili su ono što političari u 20 godina nisu, jer nisu imali znanja i hrabrosti", napisao je jedan građanin poručujući da će večeras izaći na ulice u znak potpore osuđenima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 08:56