NOVA PROVOKACIJA

Sedmo lansiranje u dva tjedna: Sj. Koreja ispalila još dva balistička projektila, u Seulu raste nervoza

Pojačana aktivnost u lansiranjima mogla bi ukazivati na to da se Sjeverna Koreja priprema za nuklearni pokus, prvi od 2017. godine

Lansiranje balističkih projektila u Sjevernoj Koreji

 ANTHONY WALLACE/AFP

Sjeverna Koreja ispalila je dva, a ne jedan, kako se prvotno izvještavalo, balistički projektil u more u noći na nedjelju po lokalnom vremenu, što je sedmo takvo lansiranje u dva tjedna, objavila je japanska vlada.

Sjevernokorejski potez izazvao je zabrinutost u Japanu, Južnoj Koreji i SAD-u.

Oba projektila dosegla su visinu od 100 kilometara i preletjela 350 kilometara, rekao je novinarima japanski ministar obrane Toshiro Ino.

Prvi je ispaljen u 1:47 sati po mjesnom vremenu, a drugi šest minuta poslije. Oba su pala izvan japanske isključive ekonomske zone, a stručnjaci istražuju o kakvim tipovima projektila se radi.

Američka vojska objavila je da surađuje sa saveznicima nakon novog lansiranja, ali priopćila je da ono nije opasnost za američke vojnike u regiji ili američke saveznike.

"Američka obveza da brani Južnu Koreju i Japan ostaje neupitna", objavilo je američko zapovjedništvo na Indo-pacifiku.

U Seulu su sjevernokorejsko lansiranje nazvali "ozbiljnom provokacijom".

Projektili su ispaljeni s istočne obale Sjeverne Koreje.

Dužnosnici u Seulu smatraju kako bi pojačana aktivnost u sjevernokorejskim balističkim lansiranjima mogla ukazivati na to da se Sjeverna Koreja priprema za nuklearni pokus, prvi od 2017. godine.

Lansiranje se dogodilo nekoliko sati nakon što su južnokorejske i američke snage završile zajedničke pomorske vježbe u kojima je sudjelovao i američki nosač zrakoplova na nuklearni pogon USS Ronald Reagan.

Sjevernokorejska nacionalna uprava za razvoj zrakoplovstva u subotu je lansiranje projektila nazvala mjerom samoobrane protiv Sjedinjenih Država.

Testiranja ne predstavljaju prijetnju neposrednim susjedima u regiji, stoji u priopćenju koje je objavila sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2023 13:07