Franz Allerberger

Šef Agencije za zdravlje Austrije: Ne vjerujem u službene brojke, Balkan ima 10 puta više zaraženih

Franz Allerberger pretpostavlja da u zemljama kao što su Bugarska i Kosovo stopa infekcije doseže 50 posto.
Prizor iz Beograda
 Oliver Bunic/AFP

Direktor Agencije za zdravlje i sigurnost hrane Austrije (AGES) Franz Allerberger upozorio je da su službene brojke o broju zaraženih koronavirusom na Balkanu u stvarnosti do deset puta veće od prikazanih.

Allerberger, kako javlja autrijski Heute, ne vjeruje službenim podacima o epidemiološkom stanju na Balkanu, tvrdeći da su brojke mnogo veće, prenosi Klix.ba.

On pretpostavlja da u zemljama kao što su Bugarska i Kosovo stopa infekcije doseže 50 posto.

- Stanovništvo Wuhana ili Ischgla imalo je ovu vrijednost, izjavio je direktor AGES-a za agenciju APA.

Podsjetimo, sveučilišna studija pokazala je da je 43 posto stanovnika skijališta Ischgl, koje je u Austriji bilo najveće žarište koronavirusa, razvilo antitijela na virus, što je dosad najveći potvrđen postotak uopće. Epidemija koronavirusa započela je na tržnici mesa divljih životinja u kineskom Wuhanu.

Prema podacima znanstveno-istraživačke organizacije Complexity Science Huba (CSH) iz Beča, nešto manje od 10.400 zaraženih je registrirano u Bugarskoj, 45.000 u Rumunjskoj, 23.700 u Srbiji, više od 10.000 u Sjevernoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini, 7.100 na Kosovu, 4.800 u Albaniji i 2.800 u Crnoj Gori.

Austrijska vlada nedavno je izdala upozorenja za putovanja u zemlje Zapadnog Balkana, s obzirom na otvaranje granica i blagdane. Upozorenja se odnose na Srbiju, Crnu Goru, Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo.

Zemlje Zapadnog Balkana službena Austrija i dalje smatra rizičnim zemljama zbog velikog broja novooboljelih zbog čega je i dalje na snazi zabrana ulaska građanima iz ovih zemalja u Austriju. Hrvatska je čitavo vrijeme na 'zelenoj' listi sigurnih zemalja i optužbe Beča se ne odnose na nju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 16:16