DOMINACIJA

Šef američke obavještajne zajednice: ‘Kinezi biološki pokušavaju stvoriti super-vojnike‘

‘Podaci su jasni: Peking namjerava dominirati SAD-om i ostatkom planeta ekonomski, vojno i tehnološki‘
Kineska vojska
 Nicolas Asfouri/AFP

Kina je provela testiranje na svojoj vojsci nadajući se da će stvoriti biološki poboljšane vojnike, tvrdi visoki američki obavještajni službenik, piše Guardian.

John Ratcliffe, koji je od svibnja u kabinetu Donalda Trumpa zadužen za obavještajna pitanja, upozorio je da Kina "danas predstavlja najveću prijetnju Americi".

Pišući za Wall Street Journal, Ratcliffe je rekao: "Podaci su jasni: Peking namjerava dominirati SAD-om i ostatkom planeta ekonomski, vojno i tehnološki. Mnoge glavne kineske javne inicijative i istaknute tvrtke nude samo sloj kamuflaže za aktivnosti kineske komunističke partije."

Ratcliffe je rekao da se Kina potrudila da postigne svoj cilj.

"Američka obavještajna služba pokazuje da je Kina čak provela testiranja na pripadnicima svoje vojske u nadi da će razviti vojnike s biološki poboljšanim sposobnostima", napisao je Ratcliffe. "Ne postoje etičke granice u potrazi za moći u Pekingu."

Ratcliffe, koji je pet godina proveo u Kongresu zastupajući Teksas, rekao je da je "preusmjerio resurse" u proračunu obavještajnih službi kako bi se usredotočio na Kinu.

Mnogi analitičari i dužnosnici vladine obavještajne agencije bili su usredotočeni na Rusiju i protuterorističke napore, rekao je Ratcliffe: "Ali danas moramo pozornije gledati na činjenice koje su pred nama, a koje jasno pokazuju da bi Kina trebala biti naša primarna briga."

Ratcliffeov mandat ravnatelja nacionalne obavještajne službe trebao bi završiti za otprilike šest tjedana, kada Joe Biden položi prisegu kao predsjednik. Biden je za tu ulogu nominirao Avril Haines, prethodno zamjenicu ravnatelja CIA-e.

'Poboljšanje' običnih ljudi koji su uključeni u provođenje zakona ili vojne operacije razbuktalo je maštu mnogih filmskih i TV redatelja tijekom godina.

Guardian tako spominje film Univerzalni vojnik, u kojem glume Dolph Lundgren i Jean-Claude Van Damme, koji govori o vojnicima koji su genetski poboljšani. Vojnici su sposobni za brzo zacjeljivanje i jači su od normalnih muškaraca.

U Robocopu Peter Weller prikazuje američkog policajca kojeg ubijaju kriminalci, ali čiji mozak i tijelo znanstvenici koriste za stvaranje kiborškog policajca, opremljenog super snagom, zaključuje Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:36