ŠPIJUNSKI SOFTVER

ŠEF AMERIČKIH OBAVJEŠTAJACA 'Laž je da smo špijunirali francuske državljane'

 Screenshot/YouTube

Visoko pozicionirani američki obavještajni dužnosnik James Clapper demantirao je napise francuskog Le Mondea po kojima je Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) prisluškivala miljune telefonskih razgovora francuskih državljana.

U međuvremenu, Le Monde je jučer objavio nove kompromitirajuće informacije po kojima je NSA ubacila špijunski softver u kompjutere stranih diplomatskih institucija.

Izgleda kao da Amerikanci ne mogu toliko brzo demantirati, koliko Francuzi mogu brzo otkrivati nove detalje o njihovih špijunskim programima. Clapper, Nacionalni obavještajni direktor, komentirao je tvrdnje Le Mondea od ponedjeljka po kojima je NSA u samo 30 dana prisluškivao više od 70 milijuna telefonskih razgovora u Francuskoj. Nazvao je to lažima.

Le Monde je, međutim, jučer objavio priču o programu Genie, u kojemu je NSA špijunirala kompjutere stranih diplomata ubacujući preko mreže špijunski software u njih. Prema članku, SAD su 2011. potrošile oko 652 milijuna dolara na taj program, a deseci milijuna kompjutera bili su hakirani samo te godine. Objavljeni dokument iz kolovoza 2010. pokazuje kako su podaci ukradeni sa računala jednog stranog veleposlanstva pomogli SAD-u poznavati poziciju drugih država uoči glasanja o rezoluciji za nove sankcije protiv Irana.

Suradnja između francuskog dnevnika i američkog zviždača Edwarda Snowdena preko kojeg je Le Monde došao do svih ovih podataka, očito besprijekorno funkcionira. Tko zna kakve još dokumente Snowden, koji se nalazi u azilu u Moskvi, ima pohranjene u svojim arhivima?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 12:38