MARK MILLEY

Šef američkog Združenog stožera: ‘Nisam htio izvesti puč! Kineze sam kriomice zvao da smanjim napetosti‘

Trump je priopćio da "nikada nije razmišljao o napadu na Kinu" te da bi Milley, ako je istina da je zvao Peking, trebao biti smijenjen
Mark Milley
 Alex Wong/AFP

Načelnik Združenog stožera američke vojske general Mark Milley branio je u utorak telefonske pozive Kini zbog kojih republikanci traže njegovu ostavku, tvrdeći pritom da je htio ublažiti napetosti između dvije strane, a ne "uzurpirati vlast".

Milley je pred Odborom za oružane službe Senata prvi puta detaljnije govorio o svojim potezima kao najviši rangirani vojni časnik, nakon što je izašla knjiga u kojoj se opisuju njegovi "tajni" telefonski pozivi Kini, tj. razgovari s generalom Li Zuočengom, zapovjednikom Narodnooslobodilačke vojske, 20. listopada 2020. i 1. siječnja 2021. godine.

Informacija o telefonskim pozivima kineskom generalu Li Zuočengu u posljednjim mjesecima mandata Donalda Trumpa dospjela je u javnost kada je objavljen izvadak iz knjige novinara Washington Posta Boba Woodwarda i Roberta Coste.

Milley je općenito potvrdio navode iz knjige da je Peking bio zabrinut da bi predsjednik Trump mogao započeti rat s Kinom, ali odbacuje tvrdnju da su pozivi bili tajni.

Prema njegovim riječima, ti su pozivi bilo koordinirani s američkom vladom te da je htio smiriti napetosti i kineskoj strani prenijeti da budu "mirni" i da ih "nitko neće napasti".

"Znam, siguran sam, predsjednik Trump nije namjeravao napasti Kinu i moja je zadana odgovornost da prenosim predsjedničke naredbe i namjere", kazao je Milley na saslušanju pred odborom Senata.

"Moja je poruka bila dosljedna: samo mirno, bez napetosti. Nećemo vas napasti", rekao je Milley u svom iskazu.

Milley je potvrdio obavještajni podatak koji je američke dužnosnike uvjerio da je Kina "zabrinuta da će je SAD napasti".

Također je priznao da je 8. siječnja razgovarao s predsjednicom Zastupničkog doma Nancy Pelosi, koja je prema Washington Postu, pitala generala koje su sigurnosne mjere poduzete kako bi se "nestabilnog predsjednika" spriječilo da izvede nuklearni napad.

"On je lud. Znaš da je lud", rekla je Pelosi Milleyu, kako se navodi u knjizi dvojice novinara.

On joj je, kako tvrdi, odgovori da su sigurnosne mjere poduzete, ali da "nije kvalificiran procijenjivati mentalno zdravlje predsjednika SAD-a".

"Niti u jednom trenutku nisam pokušao promijeniti ili utjecati na proces, uzurpirati vlast, ili se ubaciti u zapovjedni lanac", rekao je Milley.

Trump je priopćio da "nikada nije niti razmišljao o napadu na Kinu" te da bi Milley, ako je istina da je zvao Peking, trebao biti smijenjen.

Republikanski senator Marco Rubio je zatražio Milleyevu ostavku, a senator Rand Paul smatra da bi trebao kazneno odgovarati ako su navodi u knjizi točni.

Milley će sutra biti saslušan u Zastupničkom domu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2022 07:50