DETALJI ZLOČINA

Šef beogradske policije o dječaku ubojici: ‘U pozivu policiji rekao je da je on ‘psihopat koji se treba smiriti‘‘

Rekao je da su ga nakon počinjenja zločina uhvatili strah i panika

Policija i hitna ispred škole u kojoj je počinjen masakr

 Oliver Bunic/Afp

Načelnik beogradske policije Veselin Milić prenio je u razgovoru za emisiju Oko Radio-televizije Srbije da je dječak koji je izvršio zločin u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u prvoj izjavi, kada je pozvao policiju, rekao da je "psihopat koji se treba smiriti".

Profesor kriminalne psihologije Dag Kolarević, koji je također bio gost emisije RTS-a, izjavio je da se može samo nagađati koji je bio motiv.

- U literaturi se spominju razni motivi, utjecaj interneta, nasilnih sadržaja poput video igrica, frustracije, emocionalna nezrelost, nemogućnost da se nosi s problemima, iako mnoga deca prolaze kroz takve probleme, pa se neće odlučiti na ovakvo čudovišno kazneno djelo, kazao je Kolarević.

Veselin Milić je rekao da su zbog ovog nemilog događaja svi u policiji i državi ostali nijemi pred ovakvom tragedijom.

- Dijete koje je izvršilo zločin je, kada je pozvao policiju, reklo da je pucao na ljude u školi i da je on, u izjavi koja je zabilježena i snimljena, ‘psihopat koji se treba smiriti‘. Rekao je da su ga nakon počinjenja zločina uhvatili strah i panika, čudno je disao i rekao je da je mislio da je ispravno da pozove policiju i taj događaj prijavi, kazao je Milić.

Kolarević navodi da se na temelju obilja informacija ne može dokučiti koji je bio povod zločina.

- Možemo tek zaključiti da je to bio planiran zločin i to tijekom dva, tri tjedna, da je bio svjestan što radi i da je to planirao, tako da to ukazuje na psihopatske elemente, na jednostavno rečeno ljudsku zlobu iza koje sigurno stoji neki motiv, napominje Kolarević.

Milić je rekao da u dosadašnjem dijelu istrage nije otkriven motiv ubojice, ali da je dječak sam izjavio u nazočnosti Centra za socijalni rad i odvjetnika da su ga ignorirali u društvu i da je bio izbačen iz svake komunikacije među djecom i da ga je to navelo na neke misli i radnje da učini to.

- Imao je i četiri Molotovljeva koktela i dva pištolja. Sam je izjavio da je to učinio i nije imao namjeru niti želju s tim Molotovljevim koktelima zapaliti bilo koje dijete, nego, kako je rekao, napraviti jedan obrambeni zid na ulazu u školu kako policija ne bi mogla doći i pružiti pomoć, istaknuo je Milić.

Milić navodi da je Kosta K. rekao da je čekao ovaj dan, jer su tu ‘preko puta djeca koja idu u školu i gdje može sve završiti u jednom danu‘.

Kolarević navodi da je rijetkost da dijete njegova uzrasta počini višestruko ubojstvo.

- U svim zemljama, i u Africi, Europi, svim državama ima školskih pucnjava. Bila je 1972. u Zadru u Jugoslaviji. To je, nažalost, rasprostranjena pojava koja je stigla i kod nas, napominje Kolarević.

Milić kaže da ne može reći je li dječak bio svjestan da neće moći kazneno odgovarati.

- Ovaj zločin nosi toliko planova, skica, način njegovog mišljenja kako je nadvladao igrice, kada je to planirao, kako je rekao u prvoj izjavi na samom igralištu prije mjesec dana ili poslije toga oko tri tjedna, da ubije sve koji ga iritiraju i ignoriraju, on je vrlo planski to zamišljao kako i što. Sam ovaj spisak je pitanje za sve nas, što bi bilo da je stigao ovo sve, upitao je Milić.

Milić je na kraju rekao da je učenik Kosta K. smješten u jednu zdravstvenu ustanovu za psihijatrijsko i mentalno liječenje maloljetnih osoba u nazočnosti Centra za socijalni rad i oni će, kao i liječnik, imati daljnju nadležnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:24