CIRKUS NA IZBORIMA

Šef biračkog odbora javno priznao: ‘Jeleni Trivić upisao sam 0, umjesto 137 glasova. Bio sam umoran‘

Dodik je pobijedio u utrci za predsjednika BiH entiteta Republike Srpske, no oporba ga je optužila za krađu i traži ponavljanje izbora

Jelena Trivić i predsjednik Biračkog odbora Stevan Gutić

 AFP, Screenshot BNTV

Predsjednik Biračkog odbora u selu Krajišnik kod Gradiške u Bosni i Hercegovini, Stevan Gutić, javno je priznao da je Centralnoj izbornoj komisiji BiH u zapisniku poslao netočne podatke o broju glasova na štetu Jelene Trivić, oporbene kandidatkinje za predsjednika Republike Srpske, javlja BN Televizija.

U izjavi za BNTV, Gutić je takav postupak pravdao kasnim večernjim satima i umorom.

“Ja sam Zoranu Kaliniću uveo 137 glasova, a Jeleni sam stavio tri nule”, rekao je Gutić ekipi bijeljinske televizije, koja je jučer posjetila ovo selo nakon što ga je Jelena Trivić navela kao jedan od primjera krađe njenih glasova.

U Krajišniku je navodno rođena Jelenina majka, a stanovnici su ostali šokirani činjenicom da je broj glasova za Trivić - nula.

Umirovljenica Stana Sančanin kaže da je to nemoguće.

"Jelena je ovdje, može se reći, rođena. Njena majka je rođena i odrasla ovdje i nije moguće da nije bilo glasača. Meni se puno ljudi javljalo. Glasala sam ja, muž, brat, snaha, bratova snaha, sin, glasalo je puno ljudi. Javljaju se stalno i svi se čude. Kao, greška je bila, taj neki Zoran Kalinić, greškom otišlo njemu. Kako je otišlo u Čelincu isto na taj način? To je nemoguće", smatra Stana Sančanin.

Na pitanje zna li da je njegov potez kazneno djelo i da se ne može smatrati greškom, Gutić je odgovorio: “Pa, znam, ali ja sam obavio razgovor u izbornoj komisiji. Oni su rekli da se ništa ne popravlja, nego da će se ponoviti brojanje”.

Sudeći prema tvrdnjama mještana, nije ovo prva izborna prijevara koja se dogodila u ovom mjestu. Navikli su da se njihova izborna volja prekraja po želji moćnika.

“Prošlo glasanje su pozvali van promatrače i rekli im da Dodik mora proći pod svaku cijenu. Ucijenili su čovjeka. Rekla mi je susjeda danas da su i u obližnjem selu dopisivali. Kradu, kradu brate", žali se umirovljenica Stana.

Nakon ovakvih saznanja, ne čudi podatak da je predsjednička kandidatkinja PDP-a na sličan način ostala bez ijednog glasa i u Čelincu.

Sa biračkog mjesta broj 35, u CIK su poslani rezultati prema kojima je Milorad Dodik osvojio 235 glasova, Zoran Kalinić 204, a Jelena Trivić ponovo je dobila - nula glasova. Inače, u tom mjestu žive Trivićevi, obitelj njenog supruga, navodi se u prilogu BNTV-a.

Podsjetimo, dosadašnji srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pobijedio je u utrci za predsjednika entiteta Republike Srpske, no oporba ga je optužila za krađu i traži ponavljanje izbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:25