TRANSFER DOPUŠTEN!

Šef bolnice u Omsku sablaznio poklonike Navaljnog: ‘Da, imamo dijagnozu, evo što se dogodilo‘

Tim je zaključio kako se Navaljnog može prebaciti u Berlin, što su ranije ponudile njemačke vlasti
 Dimitar Dilkoff

Skupina njemačkih liječnika pregledala je ruskog oporbenog aktivista Alekseja Navaljnog koji je u komi u sibirskoj bolnici, rekla je u petak njegova glasnogovornica.

„Njemački liječnici, stručnjaci za reanimaciju, pregledali su Alekseja Navaljnog“, objavila je na Twitteru Kira Jarmiš.

Tim je zaključio kako se Navaljnog može prebaciti u Berlin, što su ranije ponudile njemačke vlasti, jer imaju potrebnu opremu kako bi mu zaštitili život tijekom prijevoza, dodala je glasnogovornica.

U međuvremenu, dogodio se i veliki preokret u razmišljanju ruskih liječnika koji su tvrdili da je transfer Navaljnog u Njemačku riskantan. Na kraju su ipak dali suglasnot da se ruskog oporbenjaka može prebaciti u inozemstvo.

image
Aleksej Navaljni
Yuri Kadobnov/AFP

Tijekom popodneva ravnatelj bolnice u Omsku, dr. Aleksander Murahovski, prvi put dao dijagnozu što se zapravo dogodilo Navaljnom. Međutim, njegova teorija nije najbolje sjela timu i obitelji oporbenog ruskog političara. Evo i zašto...

- Da, imamo dijagnozu. Naše je razmišljanje da je Navaljni pao u nesvijest zbog poremećaja u metabolizmu koji je uzorkovan niskom razinom šećera u krvi. Njegovo stanje moglo bi se pogoršati tijekom slijetanja i polijetanja i zato sam dao preporuku da Navaljni ne ide na liječenje u inozemstvo - rekao je Murahovski, prenosi ruski državni mediji Russia Today, dodavši da nikakva otrovna supstanca nije pronađena.

Na teoriju dr. Murahovskog u timu Alekseja Navaljnog samo su se nasmijali. Direktor njegove zaklade rekao je da jako sumnja da niska razina šećera u krvi može baciti čovjeka u komu...

Supruga Alekseja Navaljnog pristala je da se on liječi u bolnici Charite u Berlinu.

image
Supruga Alekseja Navaljnog
Dimitar Dilkoff

Ona je ranije u petak izravno poslala pismo Kremlju u kojem poziva ruskog predsjednika Vladimira Putina da dopusti prebacivanje Navaljnog na liječenje u Njemačku iz koje je po njega došao zrakoplov hitne pomoći.

Kremlj je u petak objavio da je odbijanje transfera u inozemstvo „isključivo medicinska odluka“, piše agencija Reuters, dodajući da ruski liječnici "čine sve što je u njihovoj moći da otkriju razlog bolesti pacijenta i da ga izliječe".

Navaljni, žestoki Putinov kritičar, u teškom je stanju otkad je u četvrtak ujutro u gradu Tomsku popio čaj za koji se vjeruje da je bio otrovan.

Čelnik ruske oporbe se počeo osjećati slabo u avionu za Moskvu, a avion je potom morao prisilno sletjeti u sibirski grad Omsk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:12