KOMEMORACIJA ZA ŽRTVE HOLOKAUSTA

ŠEF BUNDESTAGA UPOZORIO NA RASTUĆU OPASNOST OD ANTISEMITIZMA 'Sram nas je zbog činjenice da Židovi u Njemačkoj opet razmišljaju o iseljavanju'

 REUTERS

BERLIN - U Bundestagu je u četvrtak održana komemoracija za žrtve Holokausta, a predsjednik parlamenta Wolfgang Schaeuble tom je prilikom upozorio i na aktualnu rastuću opasnost od antisemitizama.

„Sram nas je zbog činjenice da Židovi u Njemačkoj ponovno razmišljaju o iseljavanju zbog toga jer se ovdje više ne osjećaju sigurno“, rekao je Wolafgang Schaeuble (Kršćansko-demokratska unija CDU) obraćajući se Bundestagu tijekom komemoracije povodom Dana sjećanja na žrtve Holokausta.

Schaeuble je rekao kako „sram nije dovoljan“, nego da se treba aktivno suprotstaviti diskriminaciji i rastućem antisemitizmu u svakodnevici.

Bundestagu se obratio i izraelski povjesničar Saul Friedlaender, čiji roditelji su ubijeni u Auschwitzu, koji je također ukazao na rastući antisemitizam u Europi.

„Antisemitizam je samo jedan od užasa koji polako napada naciju za nacijom“, rekao je Friedlaender. Ovaj 86-godišnji povjesničar je pozvao Njemačku koja se, kako je rekao, nakon rata preobrazila, da se svim silama odupre tom procesu.

Friedlaender je kritizirao desna strujanja u društvu, ali je ukazao i na antisemitske tendencije na lijevom političkom spektru, posebice kroz kritiku države Izrael.

„Samo se po sebi razumije da je legitimno kritizirati izraelsku vladu. No intenzitet i širina napada su apsurdni i nameće se osjećaj prikrivenog antisemitizma“, rekao je Friedlaender.

U Njemačkoj posljednjih godina zabilježen porast antisemitskih napada što se povezuje s dolaskom velikog broja izbjeglica iz zemalja tradicionalno neprijateljski nastrojenih prema Židovima i Izraelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. listopad 2021 21:43