SPORNI SPORAZUM

Šef diplomacije EU očitao lekciju Srbiji i Kosovu, a sve zbog stvari koju je zakuhao Trump

Podsjetio je da su i Kosovo i Srbija identificirali ulazak u EU kao svoj "strateški prioritet"
Avdullah Hoti i Aleksandar Vučić
 Andrej Isakovic/AFP

Europska unija očekuje od Srbije i Kosova da ne presele svoja veleposlanstva u Izraelu iz Tel Aviva u Jeruzalem, poručio je u četvrtak potpredsjednik Europske komisije i šef eurodiplomacije Josep Borrell.

Odgovarajući na pitanje zastupnika Europskog parlamenta o dijelu Vašingtonskog sporazuma koji se odnosi na preseljenje srbijanskog veleposlanstva u Jeruzalem i otvaranje kosovskog, on je naglasio kako očekuje da će i Srbija i Kosovo "djelovati sukladno s opredijeljenošću EU", te u skladu sa svojim europskim aspiracijama, izvijestili su iz Bruxellesa beogradski mediji.

"Dugogodišnje stajalište EU je da se pregovorima mora naći način za rješavanje statusa Jeruzalema kao buduće prijestolnice obje države i da se moraju ispuniti težnje obje strane", poručio je Borrell, ocijenivši kako je "pitanje Jeruzalema pitanje konačnog statusa", prenio je N1.

"Svi diplomatski koraci koji bi mogli dovesti u pitanje zajedničko stajalište EU o Jeruzalemu predstavljaju 'ozbiljnu zabrinutost i žaljenje' ”, rekao je Borrell.

"U skladu s rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 478 iz 1980. godine, koja poziva sve članice UN da svoja veleposlanstva presele u Tel Aviv, sva veleposlanstva država članica EU, kao i Delegacija EU u Izraelu, nalaze se u Tel Avivu", objasnio je Borrell.

On je podsjetio da su i Kosovo i Srbija identificirali ulazak u EU kao svoj "strateški prioritet" te da stoga "EU očekuje da će i jedni i drugi djelovati u skladu s ovom opredijeljenošću".

Šef eurodiplomacije ponovio je stajalište Bruxellesa kako se od Srbije očekuje da, u okviru procesa pregovora o pristupanju EU, "postupno usklađuje svoje zakonodavstvo i politike prema trećim zemljama s pravnim stečevinama i politikama EU".

Početkom rujna u Washingtonu je, pod pokroviteljstvom predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i američke administracije, u Bijeloj kući s premijerom Kosova Avdullahom Hotijem i srbijanskim predsjednikom Vučićem potpisan sporazum o ekonomskom normaliziranju odnosa Srbije i Kosova, koji u jednom svom dijelu predviđa i preseljenje srbijanskog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem kao i otvaranje kosovskog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:06