AFERA U LATVIJI

Šef diplomacije podnio ostavku: Otkriveno da je potrošio 1,3 milijuna eura na privatne avione za službena putovanja

Ne zna se hoće li Krišjānis Kariņš odstupiti s liste stranke Jedinstvo za europske izbore

Ministar vanjskih poslova Latvije Krisjanis Karins podnio je ostavku

 Mandel Ngan/Afp

Latvijski ministar vanjskih poslova Krišjānis Kariņš podnio je ostavku zbog skandala s korištenjem državnog novca za plaćanje privatnih letova dok je bio premijer. Prošlog tjedna glavni državni odvjetnik Latvije otvorio je istragu o zloporabi proračunskog novca, nakon što je otkriveno da je Kariņš potrošio do 1,3 milijuna eura na iznajmljivanje privatnih zrakoplova za službena putovanja.

Zakon o javnoj nabavi baltičke države navodi da javni dužnosnici moraju koristiti najjeftinije dostupne opcije za službena putovanja. Kariņš je ostavku predao premijerki Eviki Siliņi i rekao da će ostati na dužnosti do 10. travnja.

Nema naznaka da se i sâm Kariņš suočava s optužbama u sklopu istrage skandala koji je izbio još prošle godine i izazvao bijes javnosti u Latviji, navodi AP. Premijerka Evika Silina pohvalila je diplomatovu odluku da podnese ostavku, unatoč tome što nije osobno optužen za bilo kakva kaznena djela, rekavši kako je postupio kao "pristojan zapadni političar". Vjerujem da je radio u dobroj vjeri kao ministar vanjskih poslova te kako je vrlo dobro zastupao interese Latvije i u EU i u NATO-u, rekla je premijerka.

Kariņš, rođen u SAD-u, barem desetak puta unajmio je privatne zrakoplove za letove u zemlje koje imaju redovite izravne letove iz Rige: među ostalim, u Belgiju, Njemačku i Poljsku. Bio je premijer Latvije od 2019. do studenoga prošle godine, kad je odstupio zbog pada podrške.

Kada je informacija o zloupotrebi proračunskog novca prvi put izašle u javnost u studenome, Krišjānis Kariņš ustvrdio je kako neće dati ostavku, te pokazao interes da postane sljedeći glavni tajnik NATO-a, piše Politico.

Ostavka Krišjānisa Kariņša, analizira Politico, povećava izglede povjerenika EU za trgovinu Valdisa Dombrovskisa da ostane na tom mjestu, s obzirom na to da mu je dosadašnji ministar vanjskih poslova bio protukandidat.

Dombrovskis se namjerava vratiti u Komisiju nakon izbora za novi Europski parlament u lipnju. Kariņš je posljednjih mjeseci iskazivao interes za vodeće poslove i u NATO-u i u EU.

Dombrovskis predvodi listu stranke Jedinstvo, članice konzervativne Europske pučke stranke. Kariņš je na njihovoj listi za europske izbore na drugom mjestu. Još nije jasno hoće li Kariņš ostati kandidat.

Kariņš, koji je bio premijer do studenoga prošle godine, tereti se za korištenje državnih i fondova EU za plaćanje čarter-letova tijekom i nakon pandemije covida-19. Latvijski ured za korupciju KNAB prošlog je tjedna otvorio istragu o njegovom članstvu u programu za česte putnike.

Karinš je, kako su pisali latvijski mediji još u studenome, kao premijer iz državnog proračuna potrošio 600.000 eura na čarter-letove. Pored toga, Europska unija Rigi je doznačila još 557.000 eura za njegova putovanja - najviše od zemalja EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 12:40