BESKORISNA BIROKRACIJA

Šef EU diplomacije pobjesnio na kolege: ‘Pa sve saznam iz novina! Neću vas sramotiti, ali moram reći...‘

Josep Borrell bez dlake na jeziku obrušio se na europske diplomate: "Brzo za europski standard znači nekoliko mjeseci"

Josep Borrell

 Kenzo Tribouillard/Afp

Stigla je presuda: diplomati Europske unije su prilično beskorisni. Ali to nije gledište nekog destabilizatora EU-a, već procjena Josepa Borrella, šef europske diplomacije, piše britanski The Spectator.

U osuđujućem brifingu usmjerenoj Europskoj službi za vanjsko djelovanje, Borrell je rekao da mu je dosadilo praksa pri kojoj sazna informacije iz novina prije nego što ih čuje od svojih dužnosnika.

‘Brzo za europski standard znači nekoliko mjeseci. Ovo nije trenutak kada ćemo vam slati cvijeće govoreći da ste prekrasni, da jako dobro radite, kako smo jako sretni, i da smo jedna velika obitelj‘, rekao je Borrell prije nego što je krenuo u svoje bijesno izlaganje na sastanku ovog tjedna.

‘Ne želim vas kriviti i sramotiti, ali ovo je nešto što vam moram reći. Želim da budete aktivniji, i to 24 sata dnevno. Želim da izvještavate brzo, u stvarnom vremenu, o tome što se događa u vašim zemljama. Želim da me informirate vi, a ne tisak. Ponekad sam više znao što se negdje događa čitajući novine nego čitajući vaša izvješća. Vaša izvješća dolaze prekasno‘, kazao je Španjolac, te također pokazao veliko nezadovoljstvo brzinom kojom je EU radila na uspostavi misije vojne obuke za ukrajinske oružane snage.

‘Razgovarali smo o misiji obuke Ukrajinaca prije rata, i to mjesecima. Onda je došao rat i ljudi su rekli: Oh, trebali smo to učiniti. Da, trebali smo to učiniti tada. A sada se trudimo djelovati brzo... To za europski standard znači par mjeseci‘, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:53