BIJES ZASTUPNIKA EP-a

Šef EU diplomacije pod žestokom paljbom: ‘Upali ste u Putinovu zamku, Moskva je bila fijasko!‘

Velika većina zastupnika je taj put nazvala ‘blamažom‘ a neki od njih i tražili od Borrella ostavku.
Sergej Lavrov  i Josep Borrell
 Handout

Skoro dva sata je trajala svojevrsna paljba u Europskom parlamentu prema Visokom Predstavniku EU za vanjsku politiku i sigurnost Josepu Borrellu zbog njegovog prošlotjednog puta u Moskvi.

Velika većina zastupnika je taj put nazvala “fijaskom” a neki od njih i tražili od Borella ostavku. Uglavnom su dominirali stavovi da on “nije dorastao tom poslu” da je u Moskvi išao nepripremljen te da nije slušao Savjete onih koji su mu govorili da ne ide. No bilo je i onih koji su ga branili, ili relativizirali taj neuspjeh, pogotovo iz redova Socijalista i Demokrata kojima i on pripada. A bilo je i onih, iz krajnje desnice i krajnje ljevice, koji su mu čestitali jer je Rusija važan partner i u toj državi se ne događa ništa loše što se ne događa i u EU.

Sam Borell niti nakon rasprave nije vidio u čemu je problem.

Najavio novi pristup Rusiji

Rasprava je počela izlaganjem Josepa Borrella koji je izrazio žaljenje što Rusija nije pokazala volju za dijalog te poručio da Rusija pokušava podijeliti EU ali nije uspjela, niti kada je u pitanju Ukrajina niti oko ljudskih prava.

- S moje strane ja ću nastaviti držati otvorene kanale komunikacije. Primjer Navaljnog pokazuje kako nije dovoljno davati pisane izjave iz daleka, iz mog ureda u Bruxellesu primjerice, nego treba to učiniti izravno - rekao je Borrell. Najavio je da će sada u Vijeću izraditi novi pristup prema Rusiji, uključujući i nove sankcije, nešto što tijekom posjeta Moskvi nije spomenuo.
Najviše kritika je bilo iz redova Europske učke Stranke EPP; pogotovo od Zastupnika iz Istočne Europske koji su optužili Borella za naivnost, u najmanju ruku.

Michael Gahler iz EPP-a je počeo prvi.

- Nadam se da ste izgubili iluzije oko prave naravi Ruskog režima. Zar niste očekivali takvo ponašanje? Rusija ubija ljude kod kuće i vani, ona je izvršila agresiju na susjedne države. Nema više mjesta za lijepo ponašanje, za iluzije. Čekamo odlučnu reakciju EU. Neka svaki sudac, svatko tko je imao ulogu u kažnjavanje nevinih, osjeti da više ne mogu u EU-rekao je on.
Predstavnica Europskih Socijalista i Demokrata Kati Piri je veću odgovornost za trenutno stanje odnosa s Rusijom prebacila na države članice, spomenuvši prije svih one gdje su na vlasti političari iz EPP-a koje s protive sankcijama prema Rusiju kao što su Mađarska Cipar pa i Njemačka.

- Slučaj Navaljnog je kao neka vrsta Kafka procesa 2021 godine. Nakon što su ga pokušali ubiti sada ga zatvore. Moskva je koristila vašu posjetu kako bi ponizili EU. Nije fer za sve kriviti Borella. Mađarski Premijer Orban brani Rusiju, Cipar isto, Macron i Merkel podržavaju isto projekte s Rusijom Dakle Vijeće ne djeluje- rekla je ona i pozvala na jedinstvo u Vijeću.
Dacian Ciolos, šef skupine Liberala u Europskom parlamentu je rekao da se slaže da treba održati otvorene diplomatske kanale.

- Ali u vrijeme ovakvih tenzija ovakve posjete šalju krivu poruku. Upali ste u medijsku zamku Putinovog režima. Svi moramo izvući pouke od onoga što se dogodilo-rekao je on.

Zastupnik zelenih Sergey Lagodinsky je rekao kako se treba prestati s pokušajima suradnje s Putinovom Rusijom

- U Rusiju tuku ljude koji prosvjeduju, tuku i žene. Vaš posjet je tužan i za vas i za sve nas, i za Berlin i Paris, za sve u čije ime ste tamo išlo. Moramo prestati pokušaje za suradnju s Putinom. Trebamo razmisliti o sankcijama, uključujući i zaustavljanje Nord Stream 2. Problem je u Parisu i Berlinu a ne samo kod vas -rekao je on.

Neki su zastupnici tražili da on odmah da ostavku zbog ovog fijaska, drugi da mu treba sada dati samo «žuti karton» u nadi da je «naučio lekciju». Bilo je onih koji su rekli da EU treba jednog jačeg igrača» na čelu vanjske politike koji bi bio spremna i za «velike turnire» a ne netko koga tako lako može poniziti Lavrov. Bilo je i ružnih riječi prema Borellu poput «napravili ste budalu od sebe».

Branio svoje odluke

Većina zastupnika je reklo kako Borell nije trebao dopustiti takvo poniženje, pogotovo ne upasti u zamku da iz Moskve kritizira Sjedinjene Američke Države, koje su najvažniji saveznik Europske Unije.

Od hrvatskih zastupnika su govorilo jedino Tonino Picula i Žejana Zovko.

- Ljudska prava u Rusiji se pogoršavaju. Rusija nije spremna slušati činjenice, niti od svojih građana niti od stranih političara. Moramo usvojiti novu strategiju za odnose s Rusijom. Razmotriti i zaustaviti projekte koji ugrožavaju jedinstvo EU-rekao je Picula.

Zovko se osvrnula na protjerivanje triju EU diplomata iz Moskve i na potrebu da EU štiti rad diplomata. I ona je pozvala na jedinstvo u EU i sankcije.

Neki zastupnici su upozorili da je ovaj posjet dodatno ojačao Putinov režim.

– Vi ste možda svoj stav Lavrovu rekli u četiri oka. Ali on je svoje poruke odaslao milijunima ljudi. Upali ste u zamku a da niste niti svjesni-su samo neke od izjava kojima su zastupnici zasuli Borella.

No Josep Borell na kraju rasprave je rekao kako on ne vidi u čemu je problem i još jednom branio svoju odluku za posjet Moskvi. Što se kritika prema Americi tiče rekao je da “Ne možemo uvijek stajati iza svega što oni rade”. Spomenuo je kako je u proteklih 2 godine čak 19 posjeta pojedinih ministara vanjskih poslova država članica REI bilo o Moskvi pa zašto ne bi i on išao.

Iako je on nakon ove rasprave prilično uzdrman, pogotovo zato što je i na meti medija, njegova pozicija za sada nije poljuljana. Iza njega stoje Socijalisti i Demokrati a i velike države članice poput Njemačke i Francuske nemaju baš neki pretjerano jasan stav o jačim sankcijama protiv Rusije. O svemu tome će biti riječi na sastanku ministara vanjskih poslova EU 22. veljače a potom i na Europskom Vijeću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 01:08