CRNE NAJAVE

Šef eurodiplomacije: ‘Bojim se da će ovaj rat pokrenuti lavinu - Moldavija, Gruzija, Balkan...‘

U ponedjeljak su na granici između Bjelorusije i Ukrajine počeli pregovori sukobljenih strana.

Josep Borrell

 European Commission/Pool

Visoki povjerenik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell rekao je, u intervjuu za španjolsku javnu televiziju TVE u ponedjeljak, kako Europska unija neće dopustiti da pregovori između Rusije i Ukrajine završe "uspostavljanjem marionetske vlade" u Kijevu.

- Svi ratovi završavaju, ali je potrebno vidjeti na koji način. Ne smije se dogoditi, i nećemo dopustiti, da ovo završi gušenjem sloboda Ukrajinaca i njihove legitimne vlade, koja bi bila zamijenjena marionetskom vladom, kao što se događalo u vremenu kada je Rusija bila dio Sovjetskog Saveza - izjavio je Borrell, bivši španjolski ministar vanjskih poslova.

image

Josep Borrell

European Commission/Pool

U ponedjeljak su na granici između Bjelorusije i Ukrajine počeli pregovori sukobljenih strana.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je u nedjelju da se ruske nuklearne snage podignu na visok stupanj pripravnosti opravdavajući to agresivnim izjavama NATO-a i ekonomskim sankcijama protiv Moskve. EU je istovremeno priopćila kako će 450 milijuna eura namijeniti ukrajinskim oružanim snagama za kupnju oružja te dodatnih 50 milijuna eura za kupnju zaštitne opreme i goriva. NATO je pak u ponedjeljak naveo kako će opskrbiti Ukrajinu raketama za protuzračnu obranu i protutenkovskim naoružanjem.

- Samo spominjanje nuklearnog oružja je apsolutno neodgovoran potez. On jako dobro opisuje gospodina Putina - rekao je 74-godišnji Borrell.

Borrell tvrdi da bi se sukob mogao preliti na Moldaviju i Gruziju, gdje odcijepljene regije s ruskim stanovništvom već funkcioniraju kao države, ali bez međunarodnog priznanja. Smatra da bi do zaoštravanja moglo doći i na prostoru bivše Jugoslavije.

- Bojimo se da bi moglo biti još sukoba, primjerice na granici Moldavije ili da bi se ponovo moglo dogoditi nešto na Balkanu. To nas brine. Ili u Gruziji, gdje je Rusija već 2008. bila izvršila agresiju. Ja sam osobno zabrinut - rekao je.

- Ovaj tjedan ću se približiti granici Moldavije i Ukrajine kako bi smo iskazali svoju zabrinutost i solidarnost s Moldavcima, a također i kako bismo izbliza vidjeli kako možemo pomoći valu izbjeglica koje dolaze i koje će dolaziti - dodao je.

Osim najave financiranja oružja ukrajinskoj vojsci, EU je prethodno najavio zamrzavanja financijske imovine Rusiji a također i isključivanje njihovih aviokompanija iz zračnog prostora zemalja EU-a.

- Masovne sankcije tog financijskog tipa funkcioniraju dobro i funkcionirat će dobro. Zamrznut ćemo polovicu rezervi Ruske središnje banke, ne zato što ne želimo zamrznuti čitavu njenu imovinu, nego zato što se polovica nalazi u našem dohvatu. Ta polovica se nalazi u bankama zemalja okupljenih u skupini G7, a njenim zamrzavanjem ćemo zadati snažan udarac - poručio je Borrell, koji se od prosinca 2019. godine nalazi na mjestu šefa diplomacije EU-a.

- To dakako ima i troškove (za nas), no spremni smo platiti taj trošak. Jer ako ne platimo sada taj trošak kako bismo zaustavili Rusiju, kasnije ćemo imati puno veći trošak - napomenuo je.

EU namjerava zabraniti emitiranje glavnih ruskih državnih televizija koje se prate u svijetu, Russia Today i Sputnik TV, te njihovih podružnica.

Upitan o razlogu takvog, s aspekta slobode medija, kontroverznog poteza Borrell odgovorio kako ti mediji dezinformiraju javnost.

- To je trajni i kontinuirani izvor dezinformiranja. Putin ne želi osvojiti samo prostor nego i duh, mentalni sklop. Putem tih televizija se slijeva moćna poplava u komunikacijskom kanalu. Ondje se nalaze toksične laži. Ondje opravdavaju invaziju na Ukrajinu. Došao je trenutak da se izbjegne emisija informativnog smeća - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:19