EKSKLUZIVNO

Šef fonda koji ulaže u Putinovo cjepivo govori za Jutarnji: Otkrit ću vam tajnu naše brzine

‘Na ovoj platformi već smo napravili uspješna cjepiva protiv ebole i MERS-a, a Covid-19 je 80% sličan MERS-u‘
Kiril Dmitriev (u krugu)
 Afp

Kiril Dmitriev, izvršni direktor u Ruskom fondu za izravna ulaganja koji financira istraživanje prvog cjepiva protiv koronavirusa, odobrenog u Rusiji, rekao je u ekskluzivnom razgovoru za Jutarnji list da im je sigurnost cjepiva prioritet.

“Kao i kod svih naših istraživanja cjepiva, sigurnost jest i uvijek će biti prioritet broj 1, a isto je i u slučaju ovog najnovijeg. Institut Gamaleja razvio je ovo cjepivo na temelju detaljno proučene tehnološke platforme s dokazanom učinkovitošću i sigurnošću. Ovo je značajna prekretnica u borbi protiv koronavirusa koji je odnio stotine tisuća života diljem svijeta, opustošio globalnu ekonomiju i negativno utjecao na ljude u svakoj pojedinoj zemlji”, kaže nam Dmitriev.

Prvi krenuli

Dodaje da je iznimno zahvalan ljudima koji su pridonijeli ovom prvom vrlo važnom koraku ne samo za Rusiju, nego i za cijeli svijet. Otkriće je nazvao “trenutkom Sputnika” jer, objašnjava, baš kao što je svijet bio iznenađen kad je Sovjetski Savez prvi put otišao u svemir Sputnikom, Rusija je sada prva s cjepivom.

“Cjepivo se također naziva Sputnik V jer je pionir u razvoju cjepiva protiv Covida-19, slično kao što je uspješno lansiranje prvog svemirskog satelita Sovjetskog Saveza ojačalo svemirska istraživanja diljem svijeta”, ne skriva ponos Kiril Dmitriev.

Kaže da se raduje što će međunarodno surađivati ​​na cjepivu, pa tako i sa Sjedinjenim Državama, “baš kao što su sudjelovali u misiji Sojuz-Apollo još u 1970-ima ili u razvoju novih cjepiva u 50-im i 60-im godinama”.

“Veliko je zanimanje inozemstva za cjepivo koje je razvio Institut Gamaleja. Primili smo preliminarne prijave za više od milijardu doza cjepiva iz 20 zemalja. Zajedno s našim stranim partnerima već smo spremni proizvesti više od 500 milijuna doza cjepiva godišnje u pet zemalja, a plan je još više povećati proizvodne kapacitete.

Dosad su zemlje Latinske Amerike, Bliskog istoka i Azije pokazale najveći interes za cjepivo, a mi ćemo uskoro dovršiti niz ugovora”, napominje Dmitriev.

Dodaje da je Rusija prva krenula s cjepivom jer je njezino cjepivo protiv MERS-a (bliskoistočni respiratorni sindrom) bilo spremno.

image
Kirill Dmitriev
Rdif

“Covid-19 je 80 posto sličan MERS-u. Tako smo uspjeli upotrijebiti vrlo siguran pristup. Ovo cjepivo temelji se na već postojećoj platformi adenovirusnog vektora. Sigurnost adenovirusnih humanih vektora dokazana je na desecima tisuća ljudi diljem svijeta u posljednjih 20 godina”, pojašnjava Dmitriev.

Dvije faze

Simptomi MERS-a, kao i Covida-19, kreću se u rasponu od blagih do teških. Tipični simptomi uključuju vrućicu, kašalj, proljev i kratki dah. Bolest je obično teža u osoba s drugim zdravstvenim problemima, a oko 35 posto onih kojima je dijagnosticirana umire od nje.

Rusko cjepivo protiv Covida-19 daje se u dvije faze. Klinička ispitivanja pokazala su da je 100 posto dobrovoljaca razvilo snažan imunološki odgovor u roku od 21 dan, a nakon drugog cijepljenja udvostručio se broj antitijela koje je tijelo stvorilo, pružajući dugotrajni imunitet, kaže nam Dmitriev koji je i sam primio cjepivo, kao i njegovi roditelji, koji imaju više od 70 godina, te supruga.

“Od 2015. godine ruski istraživači rade na dvovektorskom pristupu i otud ideja o korištenju dviju vrsta adenovirusnih vektora, Ad5 i Ad26, u cjepivu za Covid-19. Na taj način ‘prevare’ tijelo koje je razvilo imunitet protiv prve vrste vektora i drugim efektom pojačavaju učinak cjepiva koristeći drugi vektor.

To je poput dva vlaka koji pokušavaju isporučiti važan teret tvrđavi ljudskog tijela kojoj je potrebna isporuka kako bi počela s proizvodnjom antitijela. Trebate drugi vlak kako biste bili sigurni da teret stiže do odredišta. Drugi bi vlak trebao biti drugačiji od prvog, koji je već bio pod napadom imunološkog sustava tijela i već mu je poznat. I dok ostali proizvođači cjepiva imaju samo jedan vlak, mi imamo dva”, ističe.

Rusija je dala regulatorno odobrenje za cjepivo protiv Covida-19 nakon manje od dva mjeseca testiranja na ljudima.

U SAD-u i Europi postoji bojazan da je ljudsko testiranje cjepiva u tako kratkom vremenu opasno za zdravlje.

“Skepticizam je povezan s pitanjima sigurnosti koja su nastala zbog brzine kojom je naše cjepivo stvoreno i odobreno za medicinsku upotrebu. Tajna ove brzine je ruska dugogodišnja stručnost u istraživanju cjepiva. Nedavna dostignuća Instituta Gamaleja pokazuju da ruski laboratoriji nisu gubili vrijeme u posljednjih nekoliko desetljeća, dok je međunarodna farmaceutska industrija često podcjenjivala važnost istraživanja novih cjepiva u nedostatku globalnih prijetnji zdravlju prije pandemije Covida-19”, uvjeren je Dmitriev.

Dodaje da je jedna od ključnih prednosti koju nudi cjepivo s Instituta Gamaleja uporaba dokazane platforme koja se temelji na vektorima koji se, pak, temelje na adenovirusima. Danas je to najsigurniji mehanizam za unošenje genetskog koda šiljka virusa u ljudsko tijelo, a temeljito je proučavan ne samo u Rusiji, nego i na međunarodnoj razini.

Neće biti obavezno

Prije testiranja cjepiva na ljudima ruski su znanstvenici izvršili uspješne testove i na životinjama - glodavcima, lagomorfima (dvojezupcima) i majmunima. Studije su pokazale 100-postotnu zaštitu i odsutnost oštećenja pluća.

Denis Logunov, vodeći mikrobiolog na Institutu Gamaleja, objasnio je da će masovna proizvodnja cjepiva vjerojatno početi krajem godine.

Važno je napomenuti da će cjepivo dobiti samo oni koji se za njega dobrovoljno prijave - neće biti obvezno, kaže nam Dmitriev. “Prve doze cjepiva dat će se zdravstvenim radnicima, na prvom mjestu, liječnicima, skrbnicima i medicinskim radnicima koji svakodnevno dolaze u kontakt s ljudima koji imaju Covid-19 te učiteljima.

Nadamo se da ćemo uskoro pokrenuti masovnu proizvodnju cjepiva tako da bude dostupno ne samo svim ruskim državljanima, nego i u zemljama koje žele koristiti rusko cjepivo.”

Tehnologija adenovirusnih vektora seže još u 80-e

Od 1980-ih Institut Gamaleja ulagao je napore u razvoj tehnološke platforme koristeći adenoviruse, koji se nalaze u ljudskim adenoidima i normalno prenose prehladu, kao vektore ili nosače koji mogu inducirati genetski materijal iz drugog virusa u stanicu.

“Značajno je da su stručnjaci Instituta Gamaleja uspješno koristili ovu platformu za stvaranje cjepiva protiv ebole i bliskoistočnog respiratornog sindroma.

Učinkovitost i sigurnost ovih cjepiva potvrđena je višegodišnjim ispitivanjem u kojem su sudjelovale tisuće ljudi. Tehnološka platforma vektora temeljenih na adenovirusu olakšava i brže stvara nova cjepiva izmjenom početnog vektora nosača genetskim materijalom iz novih virusa koji nastaju, što pomaže u stvaranju novih cjepiva u relativno kratkom vremenu.

Takva cjepiva izazivaju snažan odgovor ljudskog imunološkog sustava. Ljudski adenovirusi smatraju se nekim od najlakših za upravljanje na ovaj način i zato su postali vrlo popularni kao vektori”, objašnjava Dmitriev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 17:45