SMJENA U AGENCIJI EU

Šef Frontexa odlazi zbog kršenja prava izbjeglica, uključujući i ‘push back‘ u Hrvatskoj

Optužbe protiv Frontexa i Fabricea Leggerija gomilale su se godinama, ali su EK i brojne države članice stale iza njega

Fabrice Leggeri

 Janek Skarzynski/AFP

Šef Frontexa, Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu, Fabrice Leggeri podnio je ostavku na tu dužnost samo dan nakon još jednog zajedničkog izvještaja uglednih europskih medijskih kuća o njezinim ilegalnim aktivnostima, uključujući i nezakonito nasilno vraćanje migranata, takozvani "push back".

Optužbe protiv Frontexa i Leggerija gomilale su se godinama, ali su Europska komisija i brojne države članice stale iza njega vjerujući da "nema dokaza" za ilegalne aktivnosti djelatnika te agencije. Međutim, nakon što je i Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) istražio slučaj, a elemente iz sažetka izvještaja prenio Europskom parlamentu, Leggeriju nema spasa. Ostavku je pravdao time što je mandat Frontexa "potiho izmijenjen", što su u Europskoj komisiji odbacili.

Transparentnost

Leggeri u pismu u kojem "nudi mandat na raspolaganje" Upravnom odboru Frontexa, koje je objavio njemački Der Spiegel, ne spominje nijedan drugi razlog osim da se "čini da je mandat Frontexa za koji je izabran i 2019. reizabran potiho, ali učinkovito izmijenjen! U istom pismu, usto, "ljubazno traži korištenje preostalog dijela godišnjeg odmora u trajanju od 61 dana".

"Push back" je ilegalan i po međunarodnim i po europskim normama, prema kojima je svaka država migrantima dužna omogućiti traženje azila nakon što stupe na njezin teritorij. Mediji su spominjali slučajeve u kojima su patrole Frontexa sudjelovale ili pomagale u nasilnom protjerivanju ilegalnih migranata iz grčkih voda Egejskog mora prema Turskoj.

Ne samo da se Leggerija i ostale visoke dužnosnike Frontexa optužuje da su znali za "push back" nego ih se tereti i da su pokušavali zataškati takve slučajeve te da su svjesno skrivali istinu i od zastupnika u Europskom parlamentu. Leggerija se optužuje i za zloupotrebe unutar te agencije i zlostavljanje njezinih zaposlenika.

Europski parlament nije prije par tjedana prihvatio ni financijski izvještaj o radu te agencije čiji se godišnji proračun približio 800 milijuna eura. Više su puta zastupnici u Europskom parlamentu tražili ostavku Leggerija i čak pokretanje postupka za njegovu smjenu. Frontex bi za nekoliko godina trebao postati najveća agencija Europske unije, koja bi raspolagala sa 10.000 djelatnika.

Prvi je vijest o odlasku Francuza Leggerija medijima potvrdio glasnogovornik njemačkog ministarstva unutarnjih poslova Maximilian Kall, rekavši da će njegov odlazak omogućiti "novi početak Frontexu".

- To otvara mogućnost za potpuno razjašnjenje svih optužbi i stvaranje potpune transparentnosti te da se osigura djelovanje svih misija Frontexa u potpunom skladu sa zakonima EU - rekao je Kall. U sjedištu Europske komisije u Bruxellesu u petak su odbacivali kritike da su zataškavali ilegalne aktivnosti Frontexa i da će to imati posljedice za budućnost ove agencije, koja je za Europsku uniju izuzetno važna.

Jedinstvo među članicama

Glasnogovornik Europske komisije Eric Mamer samo je ponavljao da Frontex ima veliku zadaću pomagati državama članicama u čuvanju vanjskih granica EU i osigurati poštovanje temeljnih ljudskih prava.

Pristup migracijskoj politici u EU je tema oko koje već dugo ne postoji jedinstvo među državama članicama. Svi se slažu da treba bolje štititi vanjske granice Unije, da prava migranata treba poštovati, ali ne postoji solidarnost među njima kada je riječ o podjeli tereta. Zato odluka o kvotama za premještanje migranata iz rubnih država, usvojena nakon velike izbjegličke krize 2015. godine, nikada nije do kraja provedena. Tako je više od milijun izbjeglica u EU stiglo tzv. zapadnobalkanskom rutom.

Zato su neke države, prema diplomatskim izvorima u Bruxellesu, bile više spremne podržati ili prešutno prihvatiti i angažiranje Frontexa u oštrijem pristupu migrantima, čak i ako je nešto bilo "na rubu zakona". Nakon istraga OLAF-a skandali se, očito, više nisu mogli skrivati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:59