OPASNE VEZE

Šef Interpola: ‘Sve oružje koje šaljemo Ukrajini neće ostati tamo. To smo već jednom vidjeli...‘

‘Zločinačke organizacije nastoje iskoristiti te kaotične situacije i dostupnost oružja, čak i onog koje koristi vojska‘, rekao je Jürgen Stock

Scenarij koji nagovještava Stock dogodio se 2021. godine u Afganistanu kada su se Sjedinjene Američke Države nakon 20 godina ratovanja protiv talibana povukle iz zemlje

 Sergei SUPINSKY/AFP

Glavni tajnik Međunarodne organizacije kriminalističkih policija (ICPO; Interpol) Jürgen Stock rekao je da će oružje koje je Ukrajini poslano kako bi se mogla obraniti od Rusije na koncu završiti u globalnoj skrivenoj ekonomiji i rukama kriminalaca, piše The Guardian.

Stock je rekao da će se oružje nakon što se okonča rat u Ukrajini proširiti međunarodnim tržištem te pozvao države članice Interpola, pogotovo one koje Ukrajini šalju oružje, da surađuju u praćenju istog.

"Kada oružje u Ukrajini utihne, doći će ilegalno oružje. Znamo to na temelju drugih bojišnica. Kriminalci su se već sada fokusirali na njih", dodao je Stock.

"Zločinačke organizacije nastoje iskoristiti te kaotične situacije i dostupnost oružja, čak i onog koje koristi vojska, pa čak i teškog naoružanja. To će oružje dospjeti na crno tržište i stvorit će izazov. Nijedna zemlja i nijedna regija ne mogu se same s time nositi jer su te kriminalne grupe globalne formacije", ustvrdio je Stock.

"Možemo očekivati povećanje broja dostupnog oružja u Europi, a i drugdje. Trebamo očekivati da će to oružje završiti i u državama koje okružuju Ukrajinu, ali i na drugim kontinentima", rekao je glavni tajnik Interpola.

Stock je dodao da je Interpol kontaktirao države članice te ih potaknuo da prate oružje.

Scenarij koji nagovještava Stock dogodio se 2021. godine u Afganistanu kada su se Sjedinjene Američke Države nakon 20 godina ratovanja protiv talibana povukle iz zemlje. Velike količine sofisticiranog oružja tada su pale baš u ruke talibana.

Stock je rekao i da je tijekom rata u Ukrajini ukradeno i dosta gnojiva te da je porasla proizvodnja lažnih agrokemikalija. Bilo je, rekao je Stock, i krađa goriva. "Tim je proizvodima porasla vrijednost", dodao je glavni tajnik Interpola.

Stock je rekao da Interpol pomaže Ukrajini s identificiranjem onih koji su poginuli u ratu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:05