NESTAŠICA

Šef Međunarodne energetske agencije: ‘Rusija orkestrira energetsku krizu u Europi‘

"Za povijesno najniže europske zalihe plina kriv je Gazprom koji je posljednjih mjeseci Europi poslao oko 25 posto manje plina"

Fatih Birol

 Daniel Leal/AFP

Čelnik Međunarodne energetske agencije (engl. International Energy Agency - IEA) optužio je Rusiju da stoji iza sve dublje europske energetske krize u vrijeme povišenih geopolitičkih tenzija tako što zadržava više od trećine svojeg izvoza plina, piše Guardian.

Fatih Birol, izvršni direktor IEA, izravno je okrivio Rusiju za rekordno visoke cijene energenata u Europi ove zime koje prijete ugroziti ekonomiju brojnih europskih zemalja i progutati milijune zbog povećanih troškova života.

Kazao je da je za povijesno najniže europske zalihe plina uglavnom kriva ruska državna energetska kompanija Gazprom, koja je posljednjih mjeseci Europi poslala oko 25 posto manje plina unatoč povećanoj potražnji nakon ekonomske krize 2020. godine.

'Vjerujemo da je energetska kriza u Europi uzrokovana ponašanjem Rusije', kazao je Birol. 'Naglasio bih da današnja smanjena isporuka ruskog plina Europi koincidira s povišenim geopolitičkim tenzijama oko pitanja Ukrajine.'

Dosad najoštrija kritika ruske energetske politike pojavila se nakon što je Kremlj umanjio nade u diplomatsko rješenje ukrajinske krize, a prije nego je u Bruxellesu održan sastanak između Rusije i država članica NATO-a.

Ovaj tjedan ruske snage raspoređene uzduž ukrajinske granice izvele su vježbu gađanja pravom municijom u kojoj je sudjelovalo 3.000 vojnika i tenkovi, što je jasna odbijenica američkim pozivima za deeskalacijom napetosti u regiji.

U isto vrijeme, najveći svjetski dobavljač plina odlučio je zaustaviti izvoz plina u Europu gdje su cijene dosegle najviše razine ikada.

Analitičari procjenjuju da bi se cijene plina u Europi mogle prepoloviti ako Rusija pristane povećati svoj izvoz za 20 posto. Gazprom kaže kako će se susresti sa svim svojim partnerskim kompanijama u Europi.

'Za trenutni manjak u zalihama u Europskoj uniji, uglavnom je kriv Gazprom', kazao je Birol. 'Za gotovo polovicu deficita u europskim spremnicima krive su niske razine u spremnicima Gazproma diljem Europe, iako spremnici te kompanije zauzimaju tek 10 posto ukupnih europskih kapaciteta.'

Chris O’Shea, čelnik British Gasa, najvećeg britanskog dobavljača plina za kućanstva, upozorio je da će cijene vrlo vjerojatno ostati visoke još najmanje dvije godine, s obzirom na trenutne izglede na globalnim energetskim tržištima i britanskoj ovisnosti o fosilnim gorivima.

'Nema razloga misliti da će cijene energenata pasti u skoroj budućnosti - tržište sugerira da će cijene ostati visoke još barem 18 mjeseci do dvije godine', kazao je.

'Kako idemo prema cilju od nula emisija, plin postaje sve važnije tranzicijsko gorivo, pa kako se elektrane na ugljen u mnogim zemljama gase, sve je veća potražnja za plinom. No toliko plina koliko je potrebno jednostavno - nema.'

Predviđanja bi se mogla pokazati katastrofalnima za britanska kućanstva koja su već sada suočena s jako visokim troškovima za grijanje i plin. Rastući troškovi fosilnih goriva doveli su do rekordnog pumpanja cijena što bi moglo potaknuti inflaciju u narednim mjesecima.

O’Shea kaže kako je 'nezamislivo' da vlada i dobavljači ne zaštite kućanstva od sve većih cijena. Ponovio je da bi vlada trebala ukinuti porez od 5 posto na energente, prebaciti zelene namete u opće poreze i odgoditi naknade koje se naplaćuju putem računa za energiju kako bi se pokrili troškovi nedavnog kolapsa dobavljača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:32