PRIZNAO POGREŠKU

ŠEF MICROSOFTA ISPRIČAO SE ZBOG IZJAVE O PLAĆI ŽENAMA 'Loše sam se izrazio...'

(FILES) In this photograph taken on July 16, 2014, Microsoft CEO Satya Nadella speaks during his keynote address at the Microsoft Worldwide Partner Conference 2014 at the Verizon Center in Washington. Microsoft announced plans September 30 to offer commercial cloud services from Indian data centres as the technology giant seeks to tap a $2-trillion market in the country where Internet use is growing rapidly. The move is part of the US tech giant's strategy to prepare for a world in which all data is stored online in locked accounts as it attempts to keep its market edge, with desktop use declining. AFP PHOTO / Saul LOEB / FILES
 SAUL LOEB/AFP

SAN FRANCISCO - Glavni direktor Microsofta Satya Nadella morao se skrušeno ispričati zbog svoje nesmotrene izjave u kojoj je ženama preporučio da radije vjeruju u svoju "karmu" umjesto da traže povećanje plaće.

"Loše sam odgovorio na to pitanje", rekao je direktor američke informatičke supertvrtke u pismu zaposlenicima objavljenom u četvrtak navečer na njegovu računu na Twitteru.

"Muškarci i žene moraju primati istu plaću za isti posao (...) Mislite li da zaslužujete povišicu, tražite ju", dodao je u pismu.

"Loše sam se izrazio u preporuci ženama o traženju povišice", napisao je Nadella na računu @satyanadella.

"Naš sektor se mora obračunati s razlikama u plaći, tako više neće trebati tražiti povišicu", ocijenio je.

Na konferenciji u Arizoni o ženama i o informatici, jedna žena je u četvrtak zatražila od direktora Microsofta preporuke za zaposlenice koje bi htjele napredovati u karijeri a neugodno im je tražiti povišicu.

Nadella je odgovorio da žene trebaju imati povjerenja u "sustav koji će vam zapravo postupno osigurati dobru povišicu".

Poslije je rekao da žene koje ne traže povišicu imaju "silnu moć" u vidu "dobre 'karme' koja će se jednom vratiti".

Moderatorica rasprave Maria Klawe, članica uprave Microsofta, jasno je dala do znanja da se ne slaže s Nadellom, na što je publika burno zapljeskala.

Klawe je istaknula da žene moraju za isti posao dobivati plaću kao i muški kolege.

Studije često ističu da su žene za isti posao lošije plaćene od muškaraca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 20:46