JENS STOLTENBERG

Šef NATO-a kritizira zemlje koje žele formirati nove vojne saveze: ‘Ne samo da će nas oslabiti, nego...‘

‘Svaki pokušaj slabljenja transatlantske veze stvaranjem alternativnih struktura, neće samo oslabiti NATO, već i podijeliti Europu‘
Jens Stoltenberg
 Win Mcnamee/AFP

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg kritizirao je u utorak u Washingtonu zemlje koje žele ojačati europsku obranu i naglasio da osnivanje "konkurentskih" struktura NATO-u može dovesti do slabljenja i podjele Sjevernoatlantskog saveza.

U vrijeme sastanka Europske unije u Sloveniji, Stoltenbergu je na konferenciji na sveučilištu Georgetown u Washingtonu postavljeno pitanje o posljedicama sporazuma AUKUS između Sjedinjenih Država, Australije i Velike Britanije na transatlantske odnose.

"Razumijem da je Francuska razočarana" budući da je Canberra nakon AUKUS-a raskinula mega ugovor o kupovini francuskih podmornica, rekao je. "Istovremeno, saveznici su složni u vezi našeg glavnog cilja da moramo ostati ujedinjeni".

Ali "ne vjerujem u napore stvaranja nečega izvan okvira NATO-a, što bi konkuriralo ili zamijenilo NATO", dodao je.

Norvežanin Stoltenberg je u poruci za 27 šefova država i vlada okupljenih na Brdu kod Kranja naglasio da 80 posto potrošnje za obranu NATO-a osiguravaju zemlje koje nisu članice EU-a. "To su svakako Sjedinjene Države, ali i drugi saveznici", primijetio je.

"Ali i geografija je važna, Turska na jugu, Norveška i Island na sjeveru i Sjedinjene Države, Kanada i Velika Britanija na zapadu. Ako pogledate zemljovid oni su važni za zaštitu cijele Europe".

"Svaki pokušaj slabljenja transatlantske veze stvaranjem alternativnih struktura, govoreći da se možemo sami snaći, ne samo da će oslabiti NATO, već i podijeliti Europu", upozorio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2022 13:59