ZADOVOLJSTVO U VILNIUSU

Šef NATO-a o zelenom svjetlu Turske: ‘Sretan sam, Švedska će podupirati turski proces pristupanja EU‘

Stoltenberg nije rekao kada bi švedsko pristupanje moglo biti ratificirano u turskom parlamentu, a Švedska će poduprijeti put Turske u EU

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i švedski premijer Ulf Kristersson

 Yves Herman/Afp

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan dao je zeleno svjetlo za pristup Švedske NATO-u što je blokirao više od godine dana, objavio je u ponedjeljak glavni tajnik saveza Jens Stoltenberg, pa će NATO na dvodnevnom samitu u Vilniusu moći pokazati svoje jedinstvo.

"Sretan sam što mogu objaviti da je predsjednik Erdogan prihvatio staviti protokol o pristupanju Švedske" pred turski parlament "što je prije moguće i surađivati s parlamentom kako bi se zajamčila ratifikacija", rekao je Stoltenberg nakon sastanka s turskim predsjednikom i švedskim premijerom Ulfom Kristerssonom, uoči samita NATO-a u utorak i srijedu u glavnom gradu Litve.

Stoltenberg nije rekao kada bi švedsko pristupanje moglo biti ratificirano u turskom parlamentu, koji će odlučiti o točnom datumu.

Švedski premijer rekao je da je ovo dobar dan za Švedsku i da je to je veliki korak prema članstvu. "Ovo je već dugo moj cilj i vjerujem da smo danas dobili dobar odgovor i napravili vrlo veliki korak prema članstvu", rekao je Kristersson.

Stoltenberg: Švedska će podruprijeti proces pristupanja Turske EU

Švedska i Finska aplicirale su za NATO prošle godine nakon ruske invazije na Ukrajinu. Finska je dobila zeleno svjetlo u travnju ove godine i prvi puta na ovom samitu sudjeluje kao punopravna članica, no Švedsku su kočile Turska i Mađarska. Budimpešta je rekla da će odobriti švedsko članstvo nakon što to učini Turska.

Turski predsjednik tvrdio je da Švedska skriva članove militantnih skupina, uglavnom pristaše Kurdistanske radničke stranke (PKK), koje optužuje za organiziranje prosvjeda i financiranje terorističkih skupina.

Švedska je također rekla da će aktivno podupirati turski proces pristupanja Europskoj uniji. Švedska je pristala "kao članica EU-a aktivno poduprijeti napore usmjerene na oživljavanje procesa pristupanja Turske EU", kazao je glavni tajnik NATO-a.

Erdogan je ranije u ponedjeljak neočekivano povezao turski pristanak za pristupanje Švedske u NATO s ulaskom Turske u EU.

Rekao je da bi Europska unija trebala otvoriti put pristupanju Turske u EU prije nego turski parlament odobri pristupanje Švedske u NATO.

"Kao prvo, otvorite put Turskoj u Europskoj uniji i mi ćemo tada otvoriti put Švedskoj, kao što smo i Finskoj", rekao je, dodajući da će taj poziv ponoviti na samitu.

Turska je podnijela zahtjev za članstvo 2005., ali pregovori o pristupanju su u potpunom zastoju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 02:44