VOJNA POMOĆ

Šef NATO-a: ‘Rasprava o slanju njemačkih tenkova Leopard Ukrajini bit će nastavljena‘

Glavni tajnik je rekao da je Njemačka jedna od saveznica koja pruža najviše potpore Ukrajini.

Jens Stoltenberg

 Andre Pain/Afp

Glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg pozdravio je u petak najavu novih isporuka oružja Ukrajini i rekao će se rasprava o slanju njemačkih tenkova nastaviti.

Stoltenberg je na marginama konferencije o Ukrajini u američkoj vojnoj bazi blizu njemačkog grada Ramsteina rekao da očekuje daljnji razvoj u raspravi o mogućem slanju njemačkih tenkova Leopard 2 Ukrajini.

Činjenica da se Ukrajinu sada opskrbljuje stotinama novih oklopnih vozila, borbenim vozilima pješaštva i tenkovima, mnogo joj znači, rekao je Stoltenberg novinarima.

Podrška neće Ukrajincima samo omogućiti da se brane od novih ruskih ofenziva, već i da pokreću vlastite ofenzive kako bi vratili kontrolu nad svojim teritorijem, kazao je.

Stoltenberg je na pitanje šteti li Njemačka Europskoj uniji time što dosad nije poslala tenkove Leopard 2 odgovorio da će se "rasprave nastaviti".

Dodao je da se od početka rata neprestano mijenja vrsta podrške koju države pružaju.

Glavni tajnik je također rekao da je Njemačka jedna od saveznica koja pruža najviše potpore Ukrajini.

"Topništvo, streljivo, sustavi protuzračne obrane i sada također borbena vozila pješaštva Marder: Njemačka zaista predvodi u podršci za Ukrajinu u mnogim, mnogim područjima", istaknuo je Stoltenberg.

Šef Vojnog odbora NATO-a admiral Rob Bauer je u petak rekao da bilu kakvu odluku da se Ukrajini pošalju tenkovi mora donijeti svaka država pojedinačno.

"To je suverena odluka suverene države, što Njemačka jest. Važno je da Ukrajina pobijedi u ovom ratu. Moramo ozbiljno sagledati što je Ukrajini potrebno i dati im što traže ako je moguće", rekao je Bauer na tiskovnoj konferenciji u Lisabonu, dodavši da se to mora učiniti pravovremeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2023 00:57