ŽESTOKI GOVOR

Šef NATO-a se obrušio na Ruse: ‘Bili ste druga najjača vojska na svijetu. Sad ste isto drugi. Ali u Ukrajini‘

‘Nemojmo zaboraviti da su nam mnogi eksperti poručili kako će Kijev pasti za par dana, a Ukrajina za par tjedana. Isti ti nam danas govore kako je ukrajinska protuofenziva neuspješna...‘

Jens Stoltenberg

 PETRAS MALUKAS/AFP

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg odbacio je kritike na račun ukrajinske kontraofenzive koju neki vide kao inertnu i pozvao da se Ukrajini nastavlja davati bezrezervna pomoć kako bi se mogla suočiti s ruskom agresijom.

Govoreći pred zastupnicima Europskog parlamenta, Stoltenberg je rekao da Ukrajinci napreduju i zauzimaju teritorij u sklopu protuofenzive koje ja započela u lipnju, da osvajaju teritorij i da su probili obrambene linije ruskih okupacijskih snaga u Ukrajini.

Tijekom rasprave, šef NATO-a govorio je o dramatičnim promjenama koje je ruska agresija uzrokovala, uključujući i one u Savezu. Kao primjer spomenuo je i rast potpore za proširenje NATO-a, jačanje Ukrajinske vojske i jačanje suradnje između NATO-a i Europske unije.

- Suradnja između NATO-a i EU oduvijek je bila važna, ali nakon ruske agresije na Ukrajinu ona je važnija nego ikad. Više od 600 milijuna Europljana živi u državama članicama NATO-a, a kada Švedska postane članicom NATO-a, čak 96 posto stanovništva Europske unije živjet će u državama koje su i u NATO - rekao je Stoltenberg te naglasio kako je suradnja EU i NATO-a važna i na zapadnom Balkanu.

Pozvao je EU članice NATO-a da više ulažu u obrani jer velika većina investicija u NATO-u dolazi od država koje nisu u EU. Glavni tajnik NATO-a odgovorio je i kritičarima koji dovode u pitanje snagu ukrajinske vojske i odlučnost Zapada da joj nastavi pomagati u vojnom smislu.

- Nemojmo zaboraviti da su nam mnogi eksperti poručili kako će Kijev pasti za par dana, a Ukrajina za par tjedana. Isti ti nam danas govore kako je ukrajinska protuofenziva neuspješna. Bit će dobrih i loših dana. Zato moramo biti na strani Ukrajine i u dobrim i u lošim danima. Ne možemo govoriti da ćemo im pomagati samo kada pobjeđuju. Potpora mora biti stalna jer ona nije više stvar izbora. Ponekad je teško zamisliti koliko je rat brutalan, ali moramo nastaviti odlučno podupirati Ukrajinu - rekao je Stoltenberg.

Rekao je da je uspjeh ukrajinske vojske otkrio i slabosti Rusije: - Ruska vojska nekad je slovila kao druga najjača vojska na svijetu. Danas je ona druga najjača u Ukrajini - rekao je šef NATO-a.

Govorio je i o vijestima da je na teritorij NATO-a, točnije u Rumunjskoj, pao ruski dron koji je napao ukrajinske lance za prijevoza žita na Dunavu.

- Rumunjske vlasti potvrdile su da su pronašle ostatke drona koji potencijalno može biti ruski. Nemamo indikacije da se radi o namjernom postupku Rusije, ali o tome se vodi istraga. Povećali smo upravo zbog ovakvih mogućih incidenata našu nazočnost i budnost na istočnim granicama NATO-a prema Rusiji - rekao je šef NATO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. srpanj 2024 13:17