‘RATIFIKACIJA ČIM PRIJE‘

Šef NATO-a stiže u Tursku, na stolu pitanje Finske i Švedske: ‘Tražit ću istodobnu ratifikaciju oba zahtjeva‘

Jens Stoltenberg potvrdit će potporu Saveza nakon razornog potresa i zauzeti se za ratifikaciju članstva Švedske i Finske u NATO-u

Recep Tayyip Erdogan i Jens Stoltenberg/Arhivska fotografija

 Murat Cetin Muhurdar/Afp

NATO-ov glavni tajnik Jens Stoltenberg rekao je u srijedu da u četvrtak putuje u Tursku kako bi joj potvrdio potporu Saveza nakon razornog potresa i zauzeo se za ratifikaciju članstva Švedske i Finske u toj organizaciji.

"Dolazim sutra u Tursku kako bih u razgovoru s predsjednikom Edoganom izrazio potporu Saveza", rekao je na tiskovnoj konferenciji u Bruxellesu, nakon sastanka ministara obrane Sjevernoatlantskog saveza.

Stoltenberg je dodao da će razgovarati i o članstvu Švedske i Finske u NATO-u.

"Zatražit ću od njih da istodobno ratificiraju oba pristupna protokola (...) No, na Turskoj je da odluči hoće li ratificirati jedan ili oba protokola", dodao je.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je početkom veljače prvi put rekao da bi turski parlament mogao ratificirati pristupanje Finske NATO-u bez Švedske.

‘Ratifikacija što prije‘

Trideset zemalja je potpisalo pristupne protokole, a 28 ih je ratificiralo. Samo Turska i Mađarska nisu još ratificirale svoj ugovor.

"Glavno pitanje nije hoće li pristupanje Finske i Švedske biti ratificirano zajedno, nego da to bude što prije", rekao je Stoltenberg na sastanku ministara obrane NATO-a u Bruxellesu u utorak.

Odluka švedskih vlasti da dopuste prosvjed ispred turskog veleposlanstva u Stockholmu na kojem je zapaljen Kuran razbjesnila je Ankaru.

Većina Finaca je za ulazak zemlje u NATO ne čekajući Švedsku. No čelnici dviju zemalja žele zajedno ući u NATO.

Organizacija predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj u svibnju mogla bi odgoditi ratifikaciju jer parlament prestaje s radom u ožujku. No izbori bi se mogli odgoditi zbog potresa na jugu zemlje.

Švedska i Finska već su jako integrirane u NATO. Sudjeluju na svim sastancima uključujući vojni odbor i dobile su sigurnosna jamstva SAD-a, Njemačke, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, Poljske i Nizozemske do ulaska u Savez.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2023 00:43