USPORENJE PROCESA

Šef NATO-a susreo se s finskim predsjednikom: Pričali o mogućoj blokadi Turske, o Milanoviću ni riječi

Šef NATO-a kaže da skori summit u Madridu nikada nije bio spominjan kao događaj na kojem će biti odobrene aplikacije Finske i Švedske

Jens Stoltenberg i finski predsjednik Sauli Niinisto

 Markku Ulander/AFP

Legitimna je zabrinutost Turske za vlastitu sigurnost, rekao je u nedjelju glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u Helsinkiju komentirajući protivljenje službene Ankare članstvu Finske i Švedske u tom savezu.

Stoltenberg je na konferenciji za medije s finskim predsjednikom Saulijom Niinistom rekao da nijedna druga članica NATO-a nije doživjela toliko terorističkih napada kao Turska te da se njezinu zabrinutost, kao važnu članicu tog saveza, treba shvatiti ozbiljno.

"Kad vrijedan saveznik izražava zabrinutost zbog terorizma mi to ozbiljno shvaćamo", naglasio je Norvežanin.

Dvojica čelnika rekla su da rade s Turskom kako bi se riješile sve nesuglasice između triju strana.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužuje Stockholm i Helsinki da prihvaćaju "teroriste" Radničke stranke Kurdistana (PKK).

Finski predsjednik u nedjelju je rekao da njegova država "ne tretira" PKK-ovce drugačije od aktualnih članica NATO-a, pa da je stoga teško razumjeti što Turska očekuje od Helsinkija, no da će o tome nastaviti razgovarati.

Stoltenberg i Niinisto tijekom 20 minuta duge konferencije nisu spomenuli Hrvatsku i predsjednika Zorana Milanovića, koji poziva na blokadu članstva dviju država zbog kršenja političkih prava Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Niinisto je ulazak dviju zemalja u NATO prozvao „povijesnim“ događajem za Finsku, ali i nordijske zemlje.

Finska i Švedska podnijele su kandidaturu za članstvo u NATO-u zabrinute za svoju sigurnost nakon ruske agresije na Ukrajinu.

Stoltenberg će u ponedjeljak doputovati u Švedsku gdje će razgovarati s premijerkom Magdalenom Andersson, a sve se događa desetak dana do summita NATO-a u Madridu 29. lipnja na koji su dvije zemlje kandidatkinje pozvane.

Na novinarsko pitanje da objasni usporavanje s obzirom da se nakon podnošenja kandidatura dviju zemalja govorilo o ubrzanom procesu, Stoltenberg je odgovorio da summit u Madridu nikada nije bio spominjan kao događaj na kojem će biti odobrene aplikacije Finske i Švedske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2022 03:17