STOLTENBERG UPOZORIO

Šef NATO-a upalio alarm: ‘Trenutna opskrba Ukrajine streljivom nije održiva, troše puno više nego što šaljemo‘

Usprkos ozbiljnom upozorenju Stoltenberg tvrdi da će NATO podržavati Ukrajinu koliko god to bude potrebno

Jens Stoltenberg i streljivo za američke samohodne haubice M109, koje su donirane Ukrajini

 Mustafa Ciftci/Afp/Profimedi/Mustafa Ciftci/afp/profimedi

Glavni tajnik NATO pakta Jens Stoltenberg poručio je da zapadna opskrba Ukrajine streljivom "nije održiva" budući da je trenutno "potrošnja streljiva znatno veća", piše Sky News.

Stoltenberg je za Sky News rekao da sukob sada prerasta u "logističku borbu" i da ukrajinski saveznici moraju povećati proizvodnju oružja i municije.

- Jedini način na koji možemo i dalje podržavati Ukrajinu je to da radimo ovo što smo sada počeli. A to je da surađujemo s obrambenom/vojnom industrijom kako bismo osigurali potpisivanje dugoročnih ugovora o proizvodnji, kaže šef NATO-a.

Usprkos ozbiljnom upozorenju Stoltenberg tvrdi da će NATO podržavati Ukrajinu koliko god to bude potrebno.

- Ne smijemo dozvoliti Putinu da pobijedi u Ukrajini. To bi bila tragedija za Ukrajince, ali bi bilo opasno i za nas, poručio je Norvežanin.

Na pitanje hoće li se Ukrajini dozvoliti pridruživanje NATO paktu, Stoltenberg je rekao da se pozicija NATO-a tu nije promijenila.

- Ukrajina će postati članica NATO-a, ali naš glavni fokus je sada na tome da osiguramo opstanak Ukrajine kao suverene i neovisne države u Europi, zaključio je.

Podsjetimo, Stoltenberg je prije dva dana rekao i da je "sve više zabrinut" zbog moguće vojne potpore Kine Rusiji u ofenzivi u Ukrajini.

Šef NATO-a pritom je odbacio i izjave Putina izrečene u njegovom govoru o stanju nacije da zapadna prijetnja opravdava invaziju Ukrajine.

- Nitko ne napada Rusiju. Rusija je agresor. Ukrajina je žrtva, kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:51