ZBOG KRIZE VIŠE NEONACISTA

Šef njemačke obavještajne službe odstupio nakon što je uništio dokaze o neonacističkom odredu smrti

Socijaldemokrati i demokrati podržali su Frommovu ostavku kao "častan korak", no neki smatraju da ona ostavlja dojam da se iza uništavanja dokaza krije i nešto više
 AP

Ravnatelj njemačkog Federalnog ureda za zaštitu Ustava , ekvivalenta britanskog MI5-a i hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije, dao je ostavku nakon 12 godina na položaju nakon što je otkriveno da je naredio uništenje svih dokaza o neonacističkoj skupini odgovornoj za ubojstva devet imigranata i jedne njemačke policajke tijekom posljednjih 13 godina.

Heinz Fromm naredio je da se unište svi dokazi prikupljeni tijekom višegodišnje tajne operacije nakon što su u studenom 2011. aktivnosti nacional-socijalističkog podzemlja postale javno poznate i nakon što je otkriveno i djelovanje same agencije koja ga je trebala zaustaviti.

Niti agenti koji su se infiltrirali u neonacistički odred smrti, kako ga nazivaju njemački mediji, nisu uspjeli spriječiti ubojstva devetorice turskih imigranata u Nürnbergu, Münchenu, Rostocku, Hamburgu, Kasselu i Dortmundu. Neki od njih bili su vlasnici kebab restorana, a svi su smaknuti metkom u lice usred bijela dana. Njihova su smaknuća trebala služiti kao upozorenje i prijetnja čitavoj useljeničkoj zajednici u Njemačkoj.

Začetnici odreda smrti bili su Uwe Böehnhardt (34) i Uwe Mundlos (38), kojima se kasnije pridružila Beate Zschäepe. Böehnhardt i Mundlos navodno su počinili samoubojstvo nakon neuspjele pljačke banke u studenom prošle godine, kad je njihovo djelovanje i otkriveno javnosti. No Zschäepe je sada optužena za ubojstvo, pokušaj ubojstva i pripadnost terorističkoj organizaciji. Svo troje je iz Jene i svi su bili aktivni članovi Thüringer Heimatschutza, neonacističkog klana čiji je cilj izgradnja Četvrtog Reicha.

Dok su socijaldemokrati i demokrati podržali Frommovu ostavku kao "častan korak", ministar unutarnjih poslova Hans-Peter Friedrich javno ga je opomenuo i zatražio podrobno objašnjenje, s obzirom da njegova ostavka ostavlja dojam da se iza uništavanja dokaza možda krije i nešto više.

Neonacistički zločini ostaju ozbiljan problem u Njemačkoj, a broj im raste usporedo s ekonomskom krizom koja sve više mladih tjera u ruke ekstremistima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:35