BUDIMPEŠTA OPET PRKOSI

Šef Orbanova ureda: ‘Mađarska ne može podržati osmi paket sankcija EU protiv Rusije‘

‘Mađarska je već puno učinila da održi europsko jedinstvo, ali ako su u paketu i energetske sankcije ne možemo i nećemo to podržati‘

Viktor Orban

 Askin Kiyagan/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Mađarska ne može podržati planirani osmi paket sankcija Europske unije protiv Rusije zbog njezine invazije na Ukrajinu ako one sadrže energetske sankcije, rekao je u četvrtak predstojnik ureda premijera Viktora Orbana.

Europska komisija predložila je u srijedu nove sankcije protiv Rusije, uključujući strože trgovinske sankcije, proširenje popisa sankcioniranih pojedinaca i ograničenje cijene ruske nafte za treće zemlje.

Predložene sankcije ne uključuju strože mjere među kojima je i zabrana uvoza ruskih dijamanata, koju zahtijevaju Poljska i baltičke države.

Međutim države EU-a moraju biti jednoglasne pri proglašavanju sankcija, a Orban je bio glasan kritičar rekavši u ponedjeljak da su se sankcije ‘obile o glavu‘ podizanjem cijena energenata i zadavanjem udarca europskim gospodarstvima.

"Mađarska je već puno učinila da održi europsko jedinstvo, ali ako su u paketu i energetske sankcije ne možemo i nećemo to podržati", rekao je Gergely Gulyas na brifingu s novinarima.

"Čekamo konačan potpuni popis sankcija i tad možemo pregovarati o tome. Mađarska ne može podržati energetske sankcije", ponovio je.

Mađarska vlada također pregovara s Europskom komisijom kako bi osigurala milijarde eura u europskim fondovima koji su blokirani zbog zabrinutosti u pogledu vladavine prava.

Gulyas je rekao kako očekuje da će sporazum biti potpisan, jer je Budimpešta spremna ispuniti zahtjeve Komisije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2022 14:08