PACKA IZ SAD-a

Šef Pentagona javno pozvao na red Erdogana zbog najava vojne operacije: ‘Snažno se protivimo!‘

Turska je prije par dana objavila da je ‘neutralizirano‘ više od 300 kurdskih militanata

Artiljerija Oružanih snaga Turske

 Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je u srijedu svom turskom kolegi da se "snažno protivi" novoj turskoj vojnoj operaciji u Siriji i izrazio zabrinutost zbog eskalacije situacije u toj zemlji, priopćio je Pentagon.

Austin je u pozivu izrazio sućut zbog napada u Istanbulu 13. studenog, dodaje se u priopćenju.

"Također je izrazio zabrinutost zbog eskalacije akcije u sjevernoj Siriji i Turskoj, uključujući nedavne zračne napade, od kojih su neki izravno ugrozili sigurnost američkog osoblja koje radi s lokalnim partnerima u Siriji na porazu ISIL-a", stoji u priopćenju u kojem se koristi akronim za militantnu skupinu Islamska država.

"Ministar Austin pozvao je na deeskalaciju i izrazio snažno protivljenje Ministarstva novoj turskoj vojnoj operaciji u Siriji", navodi američka strana.

Turska je prije par dana objavila da je "neutralizirano" više od 300 kurdskih militanata u ofenzivi koja je pokrenuta u sjevernoj Siriji i sjevernom Iraku.

Ankara koristi izraz "neutralizirani" za ubijene ili zarobljene militante.

Operacija je bila usmjerena na Jedinice narodne zaštite (YPG) i zabranjenu Kurdistansku radničku stranku (PKK), a izvedena je tjedan dana nakon bombaškog napada u Istanbulu u kojem je ubijeno šest osoba, a ranjeno više od 80.

Ankara za napad okrivljuje YPG i PKK, a obje skupine odbacuju te optužbe.

U međuvremenu je ministar obrane Hulusi Akar demantirao izvješća da je u turskim udarima pogođeno područje blizu američke baze u Siriji. "Ne dolazi u obzir da bismo naštetili koalicijskim snagama ili civilima", rekao je ministar.

Washington podržava YPG u borbi protiv militanata Islamske države. Upozorio je da bi turska ofenziva mogla ugroziti te napore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2023 05:49