‘OGROMAN PROMAŠAJ‘

Šef policije koji je odgodio napad na ubojicu 19-oro školske djece i dvoje učitelja poslan na dopust

Policijska praksa općenito je da se odmah suoči s pucnjavom u školi, čak i ako to dovodi u opasnost živote policajaca

Uvalde, Teksas

 Brandon Bell/Afp

Šef policije okruga koji je odgodio napad na ubojicu 19-oro školske djece i dvoje učitelja 24. svibnja u Uvaldeu u Teksasu, Pete Arredondo, stavljen je na administrativno odsustvo, izjavio je u srijedu nadzornik toga okruga.

Šef Teksaškog odjela za javnu sigurnost u utorak je tu reakciju označio kao "ogroman promašaj " jer nije odmah intervenirao dok je strijelac još uvijek bio zatvoren u učionici u kojoj su ubijena djeca.

Policijska praksa općenito je da se odmah suoči s pucnjavom u školi, čak i ako to dovodi u opasnost živote policajaca.

Arredondo je branio svoje postupke u intervjuu za Texas Tribune rekavši da mu je glavna briga spasiti živote što većeg broja nastavnika i učenika. No rekao je da policajci na mjestu događaja nisu mogli pronaći ključ za otključavanje vrata učionice 77 minuta nakon početka masakra.

Međutim, šef javne sigurnosti Steven McCraw rekao je na saslušanju u Senatu Teksasa u utorak da vrata nisu bila zaključana i da nema dokaza da su službenici pokušali provjeriti jesu li osigurana dok su drugi tražili ključ.

Arredondo, koji je nedugo prije pucnjave izabran u Gradsko vijeće Uvaldea, također je u opasnosti da izgubi mjesto u vijeću. Zatražio je dopust i propustio sjednicu gradskog vijeća u utorak navečer, ali mu ga ostatak gradskog vijeća to nije prihvatio.

Ako propusti tri uzastopna sastanka, Vijeće ga može smijeniti, kao što su neki članovi javnosti tražili na sjednici u utorak navečer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 10:26