NAPETOSTI NA KRIMU

ŠEF RUSKE DIPLOMACIJE SMIRUJE STRASTI 'Rusija nema namjeru slati vojsku u Ukrajinu'

Russian Foreign Minister Sergey Lavrov listens during a joint press conference with his Egyptian counterpart on November 14, 2013 in the Egyptian capital, Cairo. Sergei Lavrov and Russian Defence Minister Sergei Shoigu hold talks with Egyptian counterparts on weapons sales and political relations during an official visit. AFP PHOTO / KHALED DESOUKI
 AFP

MOSVKA - Rusija ne kani slati svoje oružane snage u Ukrajinu, rekao je u subotu ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov čime je Moskva signalizirala da želi smiriti dosad najveće napetosti sa Zapadom nakon Hladnog rata.

Lavrov je time potcrtao poruku svoga predsjednika Vladimira Putina da će Rusija stati na aneksiji Krima, iako su tisuće ruskih vojnika blizu istočne ukrajinske granice.

"Apslutno ne kanimo - niti imamo interesa - prijeći ukrajinsku granicu", rekao je Lavrov za rusku televiziju.

Dodao je, međutim, da će Rusija zaštititi rusofono stanovništvo govoreći o stanovnicima koji žive u istočnoj Ukrajini i za koje Moskva smatra da su ugroženi otkako je svrgnut ukrajinski, inače proruski predsjednik Viktor Janukovič.

Smatra se da je Rusija nagomilala 100.000 svojih vojnika uz istočnu ukrajinsku granicu.

Zapad je užem krugu Putinovih suradnika nametnuo sankcije nakon ruske aneksije Krima i zaprijetio i oštrijim sankcijama ako bi Moskva poslala više svojih vojnika u Ukrajinu.

Kremlj je objavio da je ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao američkog kolegu Baracka Obamu da porade zajedno na "stabiliziranju" Ukrajine, istodobno izrazivši zabrinutost zbog stanja u Transdnjestrovlju (Pridnjestrovlju), rusofonoj regiji u Moldaviji.

Prema priopćenju Bijele kuće, Obama je Putinu rekao da Rusija mora povući svoje vojnike i ne ulaziti u Ukrajinu.

U telefonskom razgovoru vođenom u petak između dva šefa države, za koji je Bijela kuća ranije kazala da je bio "iskren i izravan", Putin "je predložio da se razmotre mjere koje može poduzeti međunarodna zajednica surađujući na stabiliziranju situacije", priopćilo je rusko predsjedništvo.

Oba čelnika dogovorila su se da će šefovi njihovih diplomacija raspravljati "uskoro o konkretnim parametrima zajedničkog rada".

U petak navečer Bijela kuća kazala je da je Putin nazvao Baracka Obamu kako bi raspravio o američkom prijedlogu o izlazu iz krize, a koji će biti tema izravnih rasprava između šefova diplomacije dviju zemalja Johna Kerryja i Sergeja Lavrova.

Putin je u razgovoru spomenuo i stanje u Transdnjestrovlju (Pridnjestrovlju), rusofonoj regiji Moldavije, bivše sovjetske republike smještene između Ukrajine i Rumunjske koja se približava Europskoj uniji. Ruski vojnici koji su ondje stacionirani nedavno su održali vojne vježbe. Zbog toga je moldavski predsjednik Nicolae Timofti izrazio zabrinutost da bi se u njegovoj zemlji mogao odigrati krimski scenarij.

Putin je kazao da je to područje "zapravo u opsadnom stanju" što otežava život tamošnjem stanovništvu. Pozvao je na održavanje pregovora u obliku "5+2": Moldavija, Transdnjestrovlje, OESS (Organizacija za europsku sigurnost i suradnju), Rusija, Ukrajina, dok bi Europska unija i Sjedinjene Države imale status promatrača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 13:22