PUTINOV ŠPIJUN

Šef ruskih obavještajaca tvrdi: ‘SAD i Poljska imaju tajni plan za Ukrajinu, evo što namjeravaju!‘

Šef ruske obavještajne službe SRV kaže kako imaju podatke da Varšava želi teritorije Ukrajine za koje smatra da joj povijesno pripadaju

Američki tenk Abrams za poljske vojne snage uz poljsku i aneričku zastavu /Ilustracija

 Mateusz Wlodarczyk/AFP

Obavještajni podaci do kojih je došla Rusija ukazuju na to da Poljska i SAD rade na planu prema kojem bi Poljska ponovno preuzela kontrolu nad ukrajinskim područjima za koja Varšava smatra da joj "povijesno pripadaju", objavio je šef ruske vanjske kontraobavještajne službe (SVR) Sergej Nariškin, prenosi ruski medij RT, koji strogo kontrolira Kremlj.

Prema navodnom planu, u prvoj fazi ovog "ponovnog ujedinjenja" poljski "mirotvorci" bi bili raspoređeni u zapadnoj Ukrajini pod izgovorom "zaštite od ruske agresije", naveo je Nariškin u priopćenju u četvrtak.

O detaljima operacije trenutačno se raspravlja između Varšave i administracije američkog predsjednika Joea Bidena, ustvrdio je Nariškin, dodajući da će ona biti izvedena bez mandata NATO-a te će u njoj sudjelovati samo zemlje koje će se dobrovoljno pridružiti.

'Traži se provaršavska ravnoteža ukrajinskim nacionalistima'

Varšava do sada, kako se navodi, nije uspjela pronaći nijednu drugu zemlju koja bi se pridružila njezinom cilju, dodao je. No, poljske vlasti sve to ne uznemiruje jer su i same zainteresirane da bude što manje "nepotrebnih svjedoka" njihovih postupaka, navodi Nariškin.

Unatoč najavljenom cilju suprotstavljanja Moskvi, poljske trupe zapravo, kako tvrdi Nariškin, planiraju rasporediti se u dijelovima Ukrajine gdje neće biti gotovo nikakve realne šanse za angažman ruskih snaga.

Prema ruskim podacima, stvarni "taktički cilj" poljskih vojnika bit će ponovno preuzimanje kontrole nad strateškim objektima od ukrajinske Nacionalne garde. Poljske obavještajne službe očito trenutačno traže "pouzdane" pripadnike ukrajinske elite, koji bi bili spremni stvoriti provaršavsku protutežu ukrajinskim nacionalistima, piše RT.

image

Sergej Nariškin

Sergey Guneev/AFP

Poljska vlada pretpostavlja da bi utvrđivanje njezinih snaga u zapadnoj Ukrajini, navodi Nariškin, s velikom vjerojatnošću dovelo do podjele zemlje. U tom slučaju, kontrola nad teritorijima na kojima će biti raspoređene mirovne snage ostat će u rukama Varšave, rekao je šef ruskih špijuna.

Istaknuo je kako se čini da je plan pokušaj ponavljanja povijesnog sporazuma koji je sklopljen nakon Prvog svjetskog rata prema kojem su zapadne zemlje prihvatile pravo Varšave da okupiraju, u prvom redu, dijelove Ukrajine kako bi zaštitili svoj narod od 'boljševičke prijetnja' i potom uklopiti ta područja u poljsku državu.

Povijest prekrajanja granica i 'genocid nad Poljacima'

Zapadne granice Ukrajine posljednji su put prekrajane nakon Drugog svjetskog rata, kada je Poljska pristala odustati od regije Istočne Galicije i većeg dijela Volinije, koji su uključeni u Ukrajinsku Sovjetsku Socijalističku Republiku, navodi RT.

Nacistička Njemačka napala je Poljsku u kolovozu 1939. godine, otvorivši put za šestogodišnju okupaciju zemlje, koja je završila 1945., kada je poljske teritorije oslobodila sovjetska Crvena armija.

Godine 1943. Istočna Galicija i Volinija postale su poprište masovnih ubojstava koje su počinile ukrajinske nacionalističke skupine OUN-UPA (Organizacija ukrajinskih nacionalista - Ukrajinska pobunjenička armija) koje su surađivale s nacistima. Vjeruje se da je tada ubijeno do 100.000 ljudi, većinom Poljaka i Židova.

Prije nekoliko godina, poljski je parlament priznao zločine ukrajinskih nacionalista nad Poljacima tijekom Drugog svjetskog rata kao "genocid", zaključuje RT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2023 04:11